Prostituatele din România, lăsate fără prezervative de oamenii legii

Aproape jumătate (48 la sută) dintre prostituate au fost bătute în ultimul an, 37 la sută au fost forţate să întreţină relaţii sexuale, 34 la sută, amendate, iar la 32 la sută le-au fost confiscate prezervativele, potrivit unui studiu dat publicităţii luni de ARAS şi APADOR-CH.

RomaniaTV.net
17 dec. 2012, 20:11
Prostituatele din România, lăsate fără prezervative de oamenii legii

Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS) şi Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) au prezentat, luni, primul studiu din România centrat pe identificarea abuzurilor la care sunt supuse femeile implicate în prostituţie, de către clienţi, proxeneţi şi reprezentanţi ai forţelor de ordine.

Seară de seară, femei care se află în situaţii de vulnerabilitate socială şi medicală se confruntă cu injurii, amenzi, confiscarea prezervativelor, bătăi, violuri, unele dintre aceste fapte fiind în conformitate cu legile în vigoare, altele, infracţiuni, arată autorii studiului.

Dintre cele 173 de femei implicate în prostituţie care au participat la studiu (eşantionare dintre cele peste 600 de beneficiare curente ale serviciilor de prevenire asigurate de ARAS), 48 la sută au fost bătute în ultimul an, iar 37 la sută au fost forţate să întreţină relaţii sexuale, dintre care 5 la sută prin viol.

Totodată, în seara de dinaintea chestionării, 34 la sută dintre prostituate primiseră amendă, în valoare medie de 525 de lei, iar 32 la sută au rămas fără prezervative, după ce le-au fost confiscate de poliţişti, care le-au obligat însă pe 7 la sută dintre ele să facă analize medicale.

Studiul a solicitat şi opinia participantelor privind legalizarea prostituţiei, rezultatele arătând că 71 la sută doresc dezincriminarea prostituţiei, 46 la sută vor pedepsirea în continuare a proxenetismului, iar 60 la sută nu doresc sancţionarea clienţilor.

Experienţele altor ţări arată că sancţionarea prostituatelor sau a clienţilor determină ascunderea fenomenului şi amplificarea abuzurilor, iar abuzurile şi discriminarea favorizează agravarea problemelor sociale şi medicale, arată ONG-urile.

Acest studiu a fost realizat în regim de voluntariat de cele două organizaţii non-guvernamentale.

Luni este Ziua internaţională pentru combaterea violenţei împotriva femeilor implicate în prostituţie, când asociaţii din întreaga lume încearcă să atragă atenţia asupra infracţiunilor motivate de ură comise împotriva prostituatelor, stigmatizării şi discriminării lor, perpetuate prin legi prohibitive şi care au făcut ca violenţele la care sunt supuse să pară acceptabile.