Studiu: Ţigările electronice şi produsele care încălzesc tutunul provoacă un nivel minim de coloraţie dentară

Un studiu realizat de oamenii de știință din cadrul British American Tobacco demonstrează că țigările electronice și produsele care încălzesc tutunul cauzează o colorație dentară mult mai redusă decât țigările convenționale.

RomaniaTV.net
17 oct. 2018, 09:11

Oamenii de știință au comparat impactul asupra colorației smalțului dentar pe care îl au o țigară electronică, un produs de încălzire a tutunului și o țigaretă convențională. Rezultatele acestui studiu au fost publicate pe 15 Octombrie 2018, în American Journal of Dentistry.

În timp ce fumul provenit de la o țigară convențională cauzează o colorație semnificativă a smalțului, vaporii proveniți de la țigara electronică și aerosolii produselor care încălzesc tutunul au cauzat un grad minim de colorație.

 

Rândul de sus: Colorația smalțului dentar expus la fumul de țigară convențională. Al doilea rând: nivel minim de colorație a smalțului expus la aerosolul provenit de la produsul care încălzește tutunul. Al treilea rând: nivel minim de colorație a smalțului expus la aerosolii unei țigarete electronice.

Produsele de nouă generație nu implică niciun fel de combustie; vaporii și aerosolii produși sunt mai puțin complecși și conțin o cantitate mult mai redusă de substanțe nocive, comparativ cu o țigară convențională.

Este cunoscut faptul că fumatul provoacă apariția unor pete care nu pot fi îndepărtate cu ușurință prin periaj dentar obișnuit. Așadar, oamenii de știință din cadrul BAT au condus un studiu în vitro pentru a compara colorația dentară în cazul unei țigări convenționale de referință (3R4F), a unei țigări electronice și a produsului care încălzește tutunul – glo.

Testele au fost efectuate pe bucăți de smalț extrase din incisivi de origine animală. Pentru a imita condițiile bucale, bucățile de smalț au fost inițial incubate împreună cu salivă pentru a permite formarea unui strat de peliculă, un film de proteină care protejează smalțul dinților și care se formează în mod normal pe dinți. Bucățile de smalț au fost apoi expuse particulelor în suspensie (izolate din fumul de țigară sau din vapori) pentru 14 zile și apoi la fum de țigară sau vapori în formula completă (echivalentul unui pachet de țigări pe zi) pentru următoarele 5 zile.

Mostrele de smalț au fost analizate atât înainte, cât și în timpul și imediat după expunere; nivelurile de modificare a colorațiilor dentare au fost evaluate de către un laborator independent care a utilizat o metodă des folosită, implicând un spectrofotometru disponibil pe piață și o echipă de oameni de știință specializați.

Modificarea colorației în cazul țigării convenționale a putut fi observată încă din prima zi și a continuat gradual pe măsură ce concentrația fumului de țigaretă a crescut. În ceea ce privește expunerea la vaporii proveniți de la țigara electronică sau produsul care încălzește tutunul, s-a înregistrat o colorație minimă sau nulă, comparabilă cu mostrele care nu au fost expuse niciunui tratament experimental.

Multe studii au demonstrat faptul că gudronul care provine din fumul de țigară este cel care pătează dinții. Acum dispunem de o metodă prin care putem analiza rapid nivelul de modificare a colorației dentare în laborator în cazul fumului de țigară, comparativ cu vaporii produși de țigările electronice și produsele de încălzire a tutunului” explică Annette Dalrymple, Cercetător în cadrul Departamentului de Cercetare-Dezvoltare al British American Tobacco.

Datele colectate prin intermediul acestui studiu arată cu claritate faptul că țigările electronice și produsele care încălzesc tutunul cauzează o modificare minimă a colorației dentare – un lucru foarte promițător pentru consumatorii produselor noastre de nouă generație. În orice caz, sunt necesare studii suplimentare pentru a se putea determina efectul pe termen lung asupra colorației dentare și a sănătății cavității bucale în cazul trecerii de la fumat la utilizarea produselor de nouă generație.”