SUA: Șeful Biroului de etică guvernamentală consideră insuficiente măsurile anunțate de Trump privind conflictul de interese

Directorul Biroului pentru etică guvernamentală din SUA, Walter Shaub, a calificat miercuri drept insuficiente măsurile anunțate de președintele ales Donald Trump pentru a preveni eventuale conflicte de interese între liderul de la Casa Albă și afacerea sa familială.

12 ian. 2017, 08:23
SUA: Șeful Biroului de etică guvernamentală consideră insuficiente măsurile anunțate de Trump privind conflictul de interese

”Planul anunțat de președinte nu acoperă normele care să fie respectate de către persoanele pe care le-a numit în guvernul său și nici de fiecare președinte din ultimele patru decenii”, a declarat Shaub, într-o conferință de presă organizată de Brookings Institute.

El a subliniat că toți președinții americani începând de la democratul Jimmy Carter au urmat un cod stabilit printr-o lege datând din 1978, adoptată în urma scandalului Watergate, prin plasarea activelor lor în structuri juridice numite ‘trusturi oarbe’, cu administrare independentă, sau prin limitarea investițiilor lor în active fără riscul unui conflict de interese, precum fonduri mutuale.

Recomandările Biroului pentru etică guvernamentală la adresa lui Trump nu s-au schimbat: ”El trebuie să cedeze părțile sale (din afacerea familială, n.r.). Nimic altceva nu va permite rezolvarea acestor conflicte” de interese.

Citeşte şi SUA: Trump desfiinţează sistemul de asigurări de sănătate iniţiat de Obama

Miliardarul american a confirmat miercuri că va ceda controlul asupra companiei familiale fiilor săi Eric și Donald Jr., dar a precizat că nu intenționează să vândă partea sa din pachetul de acțiuni. Aceste acțiuni vor fi plasate într-un ‘trust’, nu însă într-un ‘trust orb’, potrivit Agerpres.

Avocata care a prezentat miercuri planul într-o conferință de presă la New York, Sheri Dillon de la cabinetul de avocatură Morgan Lewis, a răspuns de o manieră preventivă criticilor, explicând că vânzarea părții de acțiuni a lui Trump nu este fezabilă.

În opinia sa, vânzarea mărcii Trump fără a păstra dreptul de a obține dividende ar însemna o vânzare ieftină. ”Nu i se poate cere președintelui ales Trump să distrugă întreprinderea pe care a construit-o”, a explicat Dillon.