SUA îşi evacuează întregul personal din Yemen, din cauza deteriorării situaţiei privind securitatea

Statele Unite ale Americii au anunțat că și-au evacuat întregul personal încă prezent în Yemen, din motive securitate, după atentatele soldate cu 142 de morți în capitala Sanaa.

22 mart. 2015, 07:57
SUA îşi evacuează întregul personal din Yemen, din cauza deteriorării situaţiei privind securitatea

Din cauza deteriorării situației privind securitatea în Yemen, guvernul american și-a transferat temporar personalul rămas în Yemen„, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Președintele yemenit Abd-Rabbu Mansour Hadi a fost informat de această decizie și a primit asigurări că Washingtonul „va continua să angajeze poporul yemenit și comunitatea internațională în susținerea fermă a tranziției politice în Yemen”, a mai indicat aceeași sursă.

Președintele Hadi a promis sâmbătă să combată influența Iranului șiit în Yemen, la o zi după primele atentate revendicate în această țară de gruparea extremistă sunnită Statul Islamic (SI) și care au dus la moartea a 142 de persoane în două moschei din capitală, controlată din septembrie de milițiile șiite Houthi.

Vom continua de asemenea să monitorizăm activ amenințările teroriste care vin din Yemen„, a mai precizat Departamentul de Stat.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească duminică pentru a analiza situația din Yemen, unde insecuritatea tot mai mare a determinat SUA să-și evacueze și trupele rămase la o bază aeriană din sudul țării.

Yemenul se adâncește tot mai mult în haos, confruntându-se cu o gravă criză politică, un teritoriu fragmentat și violențe în care sunt implicate mai multe grupări armate, printre care milițiile șiite Houthi și rețeaua sunnită Al-Qaida.

CITEŞTE ŞI: Preşedintele Yemenului le cere rebelilor să se retragă din capitala Sanaa