SUA oferă recompensă pentru informaţii despre trei căpetenii ale PKK

Statele Unite au anunţat marţi că oferă recompense pentru informaţii privind trei membri de rang înalt ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), formaţiune scoasă în afara legii şi care desfăşoară de mai multe decenii o insurgenţă armată împotriva statului turc, transmite Reuters.

06 nov. 2018, 20:34
SUA oferă recompensă pentru informaţii despre trei căpetenii ale PKK

Măsura ar putea ajuta Washingtonul să repare relaţiile tensionate cu aliatul său din cadrul NATO, remarcă agenţia citată.

Cu toate acestea, Turcia a spus că va trata acţiunea Statelor Unite cu prudenţă şi că Ankara aşteaptă ca SUA să taie complet legăturile lor cu miliţia kurdă siriană Unităţile de Apărare a Poporului (YPG).

Turcia a fost înfuriată de suportul dat de SUA miliţiei YPG în lupta contra grupării Stat Islamic în Siria, Ankara considerând YPG o extensie a PKK.

Marţi, Washingtonul a autorizat recompense de până la 5 milioane de dolari pentru informaţii care să conducă la „identificarea ori localizarea” lui Murat Karayilan, de până la 4 milioane de dolari pentru Cemil Bayik şi până la 3 milioane de dolari în cazul lui Duran Kalkan.

Citeşte şi Statul Islamic a executat trei lideri de sate într-o săptămână

Anunţul a fost făcut de ambasada Statelor Unite la Ankara după o vizită a adjunctului asistentului secretarului de stat american Matthew Palmer.

Cei trei membri de rang înalt ai PKK apar de asemenea pe lista Turciei referitoare la „cei mai căutaţi terorişti”, conform ministerului de Interne, care îi descrie pe aceştia ca fiind printre liderii organizaţiei.

PKK este considerat drept o organizaţie teroristă de către Turcia, Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană. Peste 40.000 de oameni au fost ucişi de când PKK a lansat un război de gherilă în Turcia în 1984.