SUA reduc numărul refugiaţilor pe care îi vor primi în 2018 la 45.000

SUA vor primi cel mult 45.000 de refugiați din lumea întreagă în 2018, exprimând astfel prioritatea pe care o acordă Washingtonul securității naționale, au indicat miercuri responsabili guvernamentali sub acoperirea anonimatului pentru AFP.

RomaniaTV.net
28 sept. 2017, 05:31
SUA reduc numărul refugiaţilor pe care îi vor primi în 2018 la 45.000

Ei nu au precizat dacă interdicția de intrare a refugiaților timp de 120 de zile, care face parte din ordinul executiv referitor la migrație al președintelui Donald Trump, va fi reconfirmată după data de 24 octombrie.

Programul de primire a vizat aproape 85.000 de persoane în 2016 și 54.000 în 2017, cifră cu puțin superioară limitei de 50.000 de refugiați decisă de președintele republican după instalarea la Casa Albă.

Pentru anul fiscal 2018, care începe duminică, Africa a obținut ce mai important contingent (19.000), devansând Asia (17.000), Asia de Est și Orientul Mijlociu (5.000), Europa și Asia Centrală (2.000) și America Latină/Caraibe (1.500).

„Securitatea populației americane este prima noastră grijă. Vrem să avem siguranța că de programul de primire a refugiaților beneficiază cei care au dreptul la această protecție și care nu sunt cunoscuți ca reprezentând un risc pentru securitatea țării noastre”, a explicat un membru al administrației.

Dar SUA vor rămâne țara care acceptă numărul cel mai mare de refugiați din lume și primul donator pentru primirea și protecția refugiaților în lume, a subliniat el.

„Solicitanții de azil vor fi supuși unor verificări intensive de securitate, biografice și biometrice în stadii multiple”, înainte și după sosirea lor pe teritoriul american, a insistat o altă responsabilă guvernamentală.

Potrivit ei, aceste verificări vor fi întărite cu regularitate pentru a răspunde amenințărilor specifice potențiale.

Aceste măsuri de securitate înăsprite nu sunt destinate să încetinească valul candidaturilor, susțin cei doi responsabili. Procesul de obținere a statutului de refugiat durează în prezent între 18 luni și doi ani.

Ei au dezmințit, de asemenea, o presupusă voință a președintelui Trump de a reduce numărul străinilor în SUA pentru a garanta ocuparea locurilor de muncă de către cetățeni americani.

„Examenele de securitate sunt în curs în continuare. Intenționăm să instituim noi proceduri înainte de 24 octombrie, dar nu am ajuns încă la finalizarea acestui proces”, a spus unu dintre ei, referitor la unele dispoziții ale decretului privind migrația.

Acest text, atacat în repetate rânduri în justiție după semnarea lui în ianuarie, cuprinde interdicția pentru intrarea în SUA timp de 90 de zile a cetățenilor din șase țări cu populație majoritar musulmană și timp de 120 de zile pentru toți refugiații. El a fost extins duminică la opt țări, dar fără să se facă vreo referire la refugiați.

O organizație neguvernamentală de apărare a refugiaților, International Refugee Assistance Project (IRAP) s-a declarat „extrem de îngrijorată” de această decizie a administrației americane „într-un moment în care lumea cunoaște cel mai mare număr de refugiați după cel de-al Doilea Război Mondial”.

„Abandonăm oameni disperați în situații de viață și de moarte, ai căror copii au nevoie de îngrijire medicală urgentă, aliați ai SUA în timp de război, supraviețuitori ai unor acte de tortură”, s-a indignat Betsy Fischer, o responsabilă a IRAP.