Ucraina a solicitat ajutor militar. SUA „studiază” cererea

UCRAINA. Statele Unite "studiază" cererea liderilor ucraineni de a trimite sprijin militar și armament, au declarat responsabili americani joi, respingând informațiile potrivit cărora cererea Kievului ar fi fost deja refuzată de Washington.

14 mart. 2014, 04:05
Ucraina a solicitat ajutor militar. SUA „studiază” cererea

CRIZĂ ÎN UCRAINA: Potrivit unor responsabili din administrația Obama, Ucraina ar dori să obțină de la Washington arme și muniții, dar și sprijin în materie de informații.

„Examinăm cererile formulate”, a declarat pentru AFP un responsabil al Pentagonului care a vorbit cu condiția anonimatului. Potrivit altor doi responsabili, nicio decizie definitivă nu a fost încă luată.

Cererea autorităților ucrainene intervine în plină vizită a primului ministru Arseni Iațeniuk în Statele Unite. El a primit sprijinul administrației Obama în criza cu Rusia, care a desfășurat mii de soldați în peninsula ucraineană Crimeea. 

Washingtonul a exclus orice intervenție militară în fosta republică sovietică și încearcă în schimb soluționarea crizei prin canale diplomatice. The Wall Street Journal a asigurat la rândul său că Statele Unite au refuzat cererea ucraineană, cel puțin pentru moment, de teama agravării situației pe teren.

Pe de altă parte, „Rusia nu vrea război și cu atât mai puțin rușii, și sunt convins că nici ucrainenii”, a declarat joi ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin, evocând criza din Ucraina în Consiliul de Securitate în prezența primului ministru ucrainean.