SUA vor creşte presiunea asupra Rusiei, în cazul escaladării tensiunilor în estul Ucrainei

SUA sunt pregătite să crească presiunea asupra Rusiei în cazul escaladării conflictului din Donbas, a declarat Victoria Nuland, adjunctul secretarului de stat american pentru Europa și Eurasia, într-un interviu difuzat în cadrul emisiunii "Shuster live" la televiziunea ucraineană.

18 iul. 2015, 07:58
SUA vor creşte presiunea asupra Rusiei, în cazul escaladării tensiunilor în estul Ucrainei

Am dat clar de înțeles că sancțiunile vor rămâne în vigoare până când acordurile de la Minsk nu vor fi puse în totalitate în aplicare. Am sugerat, de asemenea, că în cazul escaladării violențelor, suntem pregătiți să creștem presiunea asupra Rusiei„, a declarat Victoria Nuland, adjunctul secretarului de stat american pentru Europa și Eurasia, care a efectuat o vizită miercuri și joi la Kiev, potrivit Agerpres.

Washingtonul oferă asistență militară Kievului, a adăugat subsecretatul de stat american, indicând că țara sa a acordat deja 150 de milioane de dolari autorităților ucrainene în cadrul acestui ajutor militar.

Sperăm că presiunea exercitată de noi va determina Rusia și forțele sale din Donețk și Lugansk să-și respecte angajamentele„, a mai spus Nuland, avertizând că în caz contrar presiunea asupra Rusiei va crește.

Întrebată dacă este vorba de un „preț militar sau economic”, Victoria Nuland a răspuns: „nu excludem nicio posibilitate”.

Avertismentul oficialului american intervine pe fondul îngrijorărilor Kievului în legătură cu numărul mare de forțe ruse concentrate la granița dintre Rusia și Ucraina. Numărul trupelor ruse desfășurate de-a lungul frontierei cu Ucraina, dintre care o parte se află și pe teritoriul ucrainean, se ridică în prezent la 50.000, a indicat vineri șeful adjunct al „operațiunii antiteroriste” din estul țării, Serghei Galușko, citat de postul de televiziune ucrainean 112.ua, în pagina sa electronică.

Avem confirmarea unei concentrări semnificative de forțe ruse de-a lungul frontierei ucrainene, în dreptul zonei de conflict din estul țării. Pe baza acestui fapt, conducerea forțelor armate ucrainene va lua măsuri corespunzătoare: va crește numărul unităților sale în apropierea liniei de demarcație„, ce separă armata ucraineană de rebeli, a spus Galușko.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, declarase anterior, într-un interviu pentru CNN, că dispune de date furnizate de serviciile secrete că partea rusă ar pregăti o invazie în Ucraina.

La întrebarea dacă crede în probabilitatea unei invazii a Rusiei în Ucraina, Poroșenko a răspuns: „Nu doar cred, am confirmarea de la sursele noastre de informații că o invazie va avea loc”, a răspuns președintele Poroșenko, citat de postul de televiziune citat.

Înainte de aceasta, Consiliul pentru Securitatea Națională și Apărare al Ucrainei a declarat că separatiștii pregătesc o ofensivă pe trei flancuri în estul țării.