SUBIECTE BIOLOGIE BAC 2015. Profesor liceu, REZOLVARE SUBIECTE: Digestia nu este un subiect pe placul elevilor

SUBIECTE BACALAUREAT 2015, subiecte biologie, subiecte, subiecte edu.ro, bacalaureat, rezolvare subiecte biologie, BAC, bac 2015, bacalaureat 2015. Peste 68.000 de absolvenţi de liceu au dat vineri examen la biologie. 

03 iul. 2015, 11:19
SUBIECTE BIOLOGIE BAC 2015. Profesor liceu, REZOLVARE SUBIECTE: Digestia nu este un subiect pe placul elevilor

SUBIECTE BACALAUREAT 2015, subiecte biologie, subiecte, subiecte edu.ro, bacalaureat, rezolvare subiecte biologie, BAC, bac 2015, bacalaureat 2015. Vineri, 3 iulie, s-a desfăşurat ultima probă a Bacalaureatului, cea la alegere a profilului. Elevii au putut opta între biologie, geografie, chimie, fizică, anatomie, filosofie, informatică, economie, logică, sociologie şi psihologie. Absolvenţii de liceu care au ales biologia au avut de rezolvat varianta 9.

Nicoleta Oprea, profesoară de biologie la Şcoala Postliceală „Carol Davila” a declarat că subiectele la BIOLOGIE ANATOMIE sunt de nivel mediu, realizabile, cu excepţia sistemului digestiv care nu este tocmai pe placul elevilor.

„La punctul „d.” de la primul subiect trebuiau să completeze cu adevărat sau fals. La primul era fals, însă la al doilea enunţ a fost mai complicat, nu mai era ceva de înlocuit în frază, ci doar de scos cuvântul „anexita”. La problema cu grupele de sânge trebuiau să îşi noteze datele problemei pe foaia de concurs. La punctul b, donatorul comun este 01. La al treilea punct trebuia explicat că o persoană cu RH negativ nu poate primi sânge de la o persoană cu RH pozitiv şi de ce. La punctul d trebuia completat cu o altă cerinţă, puteam să cerem antigenul de pe suprafaţa hematiilor, care este aglutinina etc. Digestia nu este un subiect pe placul elevilor, are multe mistere, dar este important. La punctul a, un suc digestiv era sucul pancreatic sau sucul intestinal. O altă cerinţă, un exemplu de enzimă, dădeam exemplu amilaza intestinală etc. În funcţie de asta se cerea o substanţă asupra căreia acţionează enzima. Despre absorbţia intestinală puteau să facă uşor o propoziţie cu nutrientele care ajung în intrestin, că sunt supuse unor mecanisme active şi pasive şi să dea exemple. Segmentele unui analizator sunt receptor, de conducere şi central”, a declarat pentru adevarul.ro Nicoleta Oprea, profesoară de biologie la Şcoala Postliceală „Carol Davila”

SUBIECTE BIOLOGIE VEGETALĂ ŞI ANIMALĂ

SUBIECTELE şi BAREMELE de corectare le vedeţi AICI, după ora 15.00.

„La subiectul I trebuiau completate spaţiile libere, adică fosele nazale sunt căi respiratorii. La al doilea subiect, evau de caracterizat două exemple ale fazei diviziunii mitotice. O capcană este cu ovulul, unde zice că conţine numeroşi foliculi, nu e corect, pot confunda cu ovarul. Corect era participă la procesul de fecundaţie. Coroina din structura ochiului mamiferelor conţine vase de sânge, dacă scriau atât, luat şase puncte. Mai departe, puteam să scriu că reptilele, amfibienii, păsările sunt cordate. La subiectul doi avem o problemă clasică din sistemul circulator, aş porni de la prevenirea bolilor prin alimentaţie, putem să mai menţionăm la evitarea stresului”, a explicat Oprea.

În vederea susţinerii examenului naţional de Bacalaureat, în sesiunea iunie-iulie 2015, s-au înscris 168.945 de candidaţi, cu peste 7.000 mai mulţi decât în aceeaşi sesiune a anului trecut (161.682 de elevi). Dintre aceştia, 143.949 de candidaţi (76,89%) provin din promoţia curentă, iar 24.996 de candidaţi (23,11%) provin din seriile anterioare. În funcţie de forma de învăţământ absolvită, candidaţii înscrişi pentru a participa la această sesiune a Bacaluareatului sunt distribuiţi astfel: 163.462 – zi, 2.943 – seral şi 2.540 – frecvenţă redusă.

Prima sesiune din acest an a examenului naţional de Bacalaureat a debutat luni, 8 iunie, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). Proba se va desfăşura pe durata a trei zile (8-10 iunie). În intervalul 10-12 iunie a avut loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B), iar în perioada 15-19 iunie s-a desfăşurat evaluarea competenţelor digitale (proba D). Ciclul probelor orale s-a încheiat cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C), programată între 22 şi 26 iunie.

Probele scrise ale examenului naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2015, au început luni, 29 iunie, cu testarea cunoştinţelor de limbă şi literatura română (proba E)a).