SUBIECTE EVALUARE NATIONALĂ 2015 EDU.RO, simulare la Limba si literatura română, clasa a VIII-a

SUBIECTE EVALUARE NAȚIONALĂ 2015 EDU.RO. Elevii de clasa a VIII-a se vor întâlni, luni 23 februarie, pentru prima dată în viața lor cu condițiile unui examen. Ei vor susține începând cu ora 09.00 simulaea examenului de Evaluare Națională la limba și literatura română. Pentru ca totul să fie exact ca și la examen, varianta de subiecte pe care o vor primi candidații este ceeași în toată țara și va fi aflată doar după intrarea în săli a elevilor.

23 feb. 2015, 07:26

SUBIECTE EVALUARE NAȚIONALĂ 2015 EDU.RO LIMBA SI LITERATURA ROMANA UPDATE

Primul subiect de la simularea la Limba Română a fost o doină populară, „Foaie verde de fir mohor”, iar elevii au avut scris câte un antonim pentru „uşor”, „seară” şi „să umblu”.

De asemenea tot la partea A au trebuit să explice rolul unei cratime, să transcrie o comparaţie şi un epitet din textul la prima vedere. La partea B copiii au avut de redactat o compunere între 150-250 de cuvinte în care să motiveze apartenenţa la specia doinei populare „Foaie verde de fir mohor”.

La subiectul II elevii au primit un articol din ziarul Adevărul, „Cum se mai păstrează printre vilele din comuna bistriţeană Maieru unul dintre cele mai vechi obiceiuri de Sânziene” semnat de Bianca Sara, iar subiectul III a constat în redactarea unei scurte naraţiuni în care se relateze o întâmplare reală sau imaginară petrecută în timpul unei zile de vară în maxim 150 de cuvinte.

SUBIECTE EVALUARE NAȚIONALĂ 2015 EDU.RO. Condițiile în care se va susține simularea la examenul de Evaluare Națională sunt similare celor e care le vor avea copiii și în vară. Astfel că cei care participă la examen nu vor avea voie în săli cu cu manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări sau rezumate care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, acestea urmând să fie lăsate în sala de depozitare a obiectelor personale.

De asemenea le este interzis să aibă asupra lor telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul ori de comunicare, ce permite conectarea la internet sau la reţele de socializare.

Repartizarea elevilor în săli se va face începând c ora 08.30 în ordine alfabetică pe întreaga școală, copiii vor fi supravegheață de un profesor timp de două ore, cât ține examenul și nu li se va permite să comunice între ei în nici un fel.

Simulare Evaluare Naţională 2015 – Limba şi literatura română

Din programa valabilă pentru examenul de Evaluare Naţională 2015, pentru simulare sunt exceptate următoarele conţinuturi:

  • procedee de expresivitate artistica in textele studiate (figuri de stil: alegoria)
  • complementul direct si propozitia subordonata completiva directa; complementul indirect si propozitia subordonata completiva indirecta; complementele circumstantiale si propozitiile subordonate circumstantiale corespunzatoare (de loc, de timp, de mod, de cauza, de scop)

RomaniaTV.net va prezenta în cursul zilei de luni subiectle pe care elevii le-au primit în cadrul simulării.

Prima simulare pentru examenele de anul acesta va avea loc luni, 23 februarie, și o vor susține elevii claselor a VIII-a la Limba și literatura română. Acesta este al doilea an consecutiv în care elevii din toată țara susțin simularea în același timp.

Scopul acestui examen este nu doar de a-i testa pe cei care vor susție Evaluarea naționlă la finalul anului, dar și de a-i obișnui pe eleci cu atmosfera de concurs. Materia la care vor fi testați copiii este aceeași cu cea de la examen, iar subiectele vor fi structurate în același fel. Mai mult și condițiile în care se va susține simularea vor fi aceleași. 
Ministerul educației a transmis materia din care vor fi realizate subiectele de simulare la Limba si literatura romana – clasa a VIII-a, iar aceasta este similară celei pe care o au de pregătit pentru examenul din vară, cu câteva mici excepții, acestea din urmă reprezentând materia pe care urmează să o studieze în următoarele luni de școală.

Astfel, elevii nu vor avea la simulare subiecte din procedee de expresivitate artistică în textele studiate (figuri de stil: alegoria), complementul direct și propoziția subordonată completivă directă; complementul indirect și propoziția subordonată completivă indirectă; complementele circumstanțiale și propozițiile subordonate circumstanțiale de loc, de timp, de mod, de cauză și de scop.

După ce vor trece de simularea de la Limba și literatura română, elevii claselor a VIII-a vor susține simularea la matematică și apoi, unde este cazul, cea de la limba maternă.

Calendarul simularilor de Evaluare Nationala 2015

23 februarie 2015: Simulare Limba si literatura romana
24 februarie 2015: Simulare Matematica
25 februarie 2015: Simulare Limba si literatura materna – pentru elevii apartinand minoritatilor nationale care au urmat cursurile gimnaziale in limba materna
6 martie 2015: Afisarea rezultatelor

În 2014, simularile examenelor de Evaluare Naționala au avut următorul rezultat: 48,8% dintre elevii de clasa a VIII-a care au susținut simularea au obținut medii peste 5. Dintre aceștia 66,95% la Limba romana și 30,4% la Matematică. 

SUBIECTE EVALUARE NAŢIONALĂ 2015: Ce s-a dat anul trecut

EVALUARE NATIONALA 2014, SUBIECTE ROMANA: Elevii de clasa a VIII-a au primit la prima probă scrisă, cea de la disciplina Limba şi literatura românăo poezie de Ion Minulescu şi comentarea unui articol de ziar:

Subiecte Romana Evaluare Nationala 2014. Ce s-a dat la romana la Evaluarea Nationala 2014: La primul subiect, absolvenţii de clasa a VIII-a au primit un text la prima vedere – “Randuri pentru Anul Nou“, de Ion Minulescu, pe baza caruia au avut de rezolvat mai multe cerinte care le-au testat cunostintele de vocabular si de teorie literara. Rezolvarea corectă a tuturor cerințelor valorează 42 de puncte.

Subiecte Romana Evaluare Nationala 2014. Ce s-a dat la romana la Evaluarea Nationala 2014: La cel de-al doilea subiect, elevii au avut de comentat un articol publicat în ziarul Adevarul.ro, cu titlul:  „„Empatia, o abilitate dobândită prin lectură“ scris de Corina Zorzor. Elevii pot obține la acest subiect maxim 36 de puncte. 

Subiecte Romana Evaluare Nationala 2014. Ce s-a dat la romana la Evaluarea Nationala 2014: La cel de-al treilea subiect, candidații au avut de redactat o scurtă narațiune în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul participării la o întâlnire organizată de școală, cu un scriitor contemporan.  Punctajul maxim pentru acest subiecte este de 12 puncte.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014. SUBIECTUL 1 este NOTAT CU 42 de puncte, iar SUBIECTUL 2 cu 36 de puncte. Toate subiectele sunt OBLIGATORII şi se acordă 10 puncte din OFICIU.