SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2015 EDU.RO: Ce s-a dat anul trecut şi la simularea din 2015

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2015 EDU.RO: Luni, elevii de clasa a VIII-a încep emoţiile cu proba de la romana. RomaniaTV.net vă prezintă subiectele şi baremele de la evaluare de anul trecut, dar şi cele de la simularea din 2015.

RomaniaTV.net
21 iun. 2015, 15:38

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2015 EDU.RO:

EVALUARE NATIONALA 2014, SUBIECTE ROMANA: Elevii de clasa a VIII-a au primit la prima probă scrisă, cea de la disciplina Limba şi literatura română o poezie de Ion Minulescu şi comentarea unui articol de ziar:

Subiecte Romana Evaluare Nationala 2014. Ce s-a dat la romana la Evaluarea Nationala 2014: La primul subiect, absolvenţii de clasa a VIII-a au primit un text la prima vedere – “Randuri pentru Anul Nou“, de Ion Minulescu, pe baza caruia au avut de rezolvat mai multe cerinte care le-au testat cunostintele de vocabular si de teorie literara. Rezolvarea corectă a tuturor cerințelor valorează 42 de puncte.

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2015 EDU.RO: Ce s-a dat la simulare. Cum arată BAREMELE

Subiecte Romana Evaluare Nationala 2014. Ce s-a dat la romana la Evaluarea Nationala 2014: La cel de-al doilea subiect, elevii au avut de comentat un articol publicat în ziarul Adevarul.ro, cu titlul:  „„Empatia, o abilitate dobândită prin lectură“ scris de Corina Zorzor. Elevii pot obține la acest subiect maxim 36 de puncte. 

Subiecte Romana Evaluare Nationala 2014. Ce s-a dat la romana la Evaluarea Nationala 2014: La cel de-al treilea subiect, candidații au avut de redactat o scurtă narațiune în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul participării la o întâlnire organizată de școală, cu un scriitor contemporan.  Punctajul maxim pentru acest subiecte este de 12 puncte.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014. SUBIECTUL 1 este NOTAT CU 42 de puncte, iar SUBIECTUL 2 cu 36 de puncte. Toate subiectele sunt OBLIGATORII şi se acordă 10 puncte din OFICIU.


 

EVALUARE NAŢIONALĂ 2015. Evaluarea Naţională 2015 va începe pe data de 22 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Pe data de 24 iunie este programată proba la Matematică. Pe data de 30 iunie se vor afişa rezultatele finale după contestaţii.

Ministerul Educaţiei a publicat pe site-ul oficial modelele de subiecte la probele scrise de la Evaluarea Naţională 2015.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2015 – Modele de subiecte şi baremul de corectare la LIMBA ROMÂNĂ

SUBIECTE EVALUARE NAŢIONALĂ 2015: Ce s-a dat anul trecut

Elevii de clasa a VIII-a au primit, în 2014, la prima probă scrisă, cea de la disciplina Limba şi literatura română o poezie de Ion Minulescu şi comentarea unui articol de ziar.

La primul subiect, absolvenţii de clasa a VIII-a au primit un text la prima vedere – „Rânduri pentru Anul Nou”, de Ion Minulescu, pe baza căruia au avut de rezolvat mai multe cerinţe care le-au testat cunoştinţele de vocabular şi de teorie literară.

La cel de-al doilea subiect, elevii au avut de comentat un articol publicat în ziarul adevarul.ro, cu titlul: „Empatia, o abilitate dobândită prin lectură”, scris de Corina Zorzor.

La cel de-al treilea subiect, candidații au avut de redactat o scurtă narațiune în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul participării la o întâlnire organizată de școală, cu un scriitor contemporan.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2015 – Modele de subiecte şi baremul de corectare la MATEMATICĂ

Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte din oficiu. Timpul de lucru efectiv este de 2 ore.

Calendarul examenului de Evaluare Naţională 2015:

  • 13 iunie 2015                   Incheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 15-17 iunie 2015              Inscrierea la Evaluarea Nationala
  • 22 iunie 2015                   Limba si literatura romana – proba scrisa
  • 23 iunie 2015                   Limba si literatura materna – proba scrisa
  • 24 iunie 2015                   Matematica – proba scrisa
  • 26 iunie 2015                   Afisarea rezultatelor (pana la ora 16)
  • 26 iunie 2015                   Depunerea contestatiilor (orele 16 – 20)
  • 27 – 29 iunie 2015            Rezolvarea contestatiilor
  • 30 iunie 2015                   Afisarea rezultatelor finale dupa contestatii

Vezi şi: SIMULĂRI examene naţionale 2015. Au început simulările pentru Evaluare Naţională 2015 şi Bacalaureat 2015


SUBIECTE EVALUARE NAȚIONALĂ 2015 EDU.RO LIMBA SI LITERATURA ROMANA UPDATE

Primul subiect de la simularea la Limba Română a fost o doină populară, „Foaie verde de fir mohor”, iar elevii au avut scris câte un antonim pentru „uşor”, „seară” şi „să umblu”.

De asemenea tot la partea A au trebuit să explice rolul unei cratime, să transcrie o comparaţie şi un epitet din textul la prima vedere. La partea B copiii au avut de redactat o compunere între 150-250 de cuvinte în care să motiveze apartenenţa la specia doinei populare „Foaie verde de fir mohor”.

La subiectul II elevii au primit un articol din ziarul Adevărul, „Cum se mai păstrează printre vilele din comuna bistriţeană Maieru unul dintre cele mai vechi obiceiuri de Sânziene” semnat de Bianca Sara, iar subiectul III a constat în redactarea unei scurte naraţiuni în care se relateze o întâmplare reală sau imaginară petrecută în timpul unei zile de vară în maxim 150 de cuvinte.

SUBIECTE EVALUARE NAȚIONALĂ 2015 EDU.RO. Condițiile în care se va susține simularea la examenul de Evaluare Națională sunt similare celor e care le vor avea copiii și în vară. Astfel că cei care participă la examen nu vor avea voie în săli cu cu manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări sau rezumate care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, acestea urmând să fie lăsate în sala de depozitare a obiectelor personale.

De asemenea le este interzis să aibă asupra lor telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul ori de comunicare, ce permite conectarea la internet sau la reţele de socializare.

Repartizarea elevilor în săli se va face începând c ora 08.30 în ordine alfabetică pe întreaga școală, copiii vor fi supravegheață de un profesor timp de două ore, cât ține examenul și nu li se va permite să comunice între ei în nici un fel.

Simulare Evaluare Naţională 2015 – Limba şi literatura română

Din programa valabilă pentru examenul de Evaluare Naţională 2015, pentru simulare sunt exceptate următoarele conţinuturi:

  • procedee de expresivitate artistica in textele studiate (figuri de stil: alegoria)
  • complementul direct si propozitia subordonata completiva directa; complementul indirect si propozitia subordonata completiva indirecta; complementele circumstantiale si propozitiile subordonate circumstantiale corespunzatoare (de loc, de timp, de mod, de cauza, de scop)

RomaniaTV.net va prezenta în cursul zilei de luni subiectle pe care elevii le-au primit în cadrul simulării.

Prima simulare pentru examenele de anul acesta va avea loc luni, 23 februarie, și o vor susține elevii claselor a VIII-a la Limba și literatura română. Acesta este al doilea an consecutiv în care elevii din toată țara susțin simularea în același timp.

Scopul acestui examen este nu doar de a-i testa pe cei care vor susție Evaluarea naționlă la finalul anului, dar și de a-i obișnui pe eleci cu atmosfera de concurs. Materia la care vor fi testați copiii este aceeași cu cea de la examen, iar subiectele vor fi structurate în același fel. Mai mult și condițiile în care se va susține simularea vor fi aceleași. 
Ministerul educației a transmis materia din care vor fi realizate subiectele de simulare la Limba si literatura romana – clasa a VIII-a, iar aceasta este similară celei pe care o au de pregătit pentru examenul din vară, cu câteva mici excepții, acestea din urmă reprezentând materia pe care urmează să o studieze în următoarele luni de școală.

Astfel, elevii nu vor avea la simulare subiecte din procedee de expresivitate artistică în textele studiate (figuri de stil: alegoria), complementul direct și propoziția subordonată completivă directă; complementul indirect și propoziția subordonată completivă indirectă; complementele circumstanțiale și propozițiile subordonate circumstanțiale de loc, de timp, de mod, de cauză și de scop.

După ce vor trece de simularea de la Limba și literatura română, elevii claselor a VIII-a vor susține simularea la matematică și apoi, unde este cazul, cea de la limba maternă.

Calendarul simularilor de Evaluare Nationala 2015

23 februarie 2015: Simulare Limba si literatura romana
24 februarie 2015: Simulare Matematica
25 februarie 2015: Simulare Limba si literatura materna – pentru elevii apartinand minoritatilor nationale care au urmat cursurile gimnaziale in limba materna
6 martie 2015: Afisarea rezultatelor

În 2014, simularile examenelor de Evaluare Naționala au avut următorul rezultat: 48,8% dintre elevii de clasa a VIII-a care au susținut simularea au obținut medii peste 5. Dintre aceștia 66,95% la Limba romana și 30,4% la Matematică. 

SUBIECTE EVALUARE NAŢIONALĂ 2015: Ce s-a dat anul trecut

EVALUARE NATIONALA 2014, SUBIECTE ROMANA: Elevii de clasa a VIII-a au primit la prima probă scrisă, cea de la disciplina Limba şi literatura românăo poezie de Ion Minulescu şi comentarea unui articol de ziar:

Subiecte Romana Evaluare Nationala 2014. Ce s-a dat la romana la Evaluarea Nationala 2014: La primul subiect, absolvenţii de clasa a VIII-a au primit un text la prima vedere – “Randuri pentru Anul Nou“, de Ion Minulescu, pe baza caruia au avut de rezolvat mai multe cerinte care le-au testat cunostintele de vocabular si de teorie literara. Rezolvarea corectă a tuturor cerințelor valorează 42 de puncte.

Subiecte Romana Evaluare Nationala 2014. Ce s-a dat la romana la Evaluarea Nationala 2014: La cel de-al doilea subiect, elevii au avut de comentat un articol publicat în ziarul Adevarul.ro, cu titlul:  „„Empatia, o abilitate dobândită prin lectură“ scris de Corina Zorzor. Elevii pot obține la acest subiect maxim 36 de puncte. 

Subiecte Romana Evaluare Nationala 2014. Ce s-a dat la romana la Evaluarea Nationala 2014: La cel de-al treilea subiect, candidații au avut de redactat o scurtă narațiune în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul participării la o întâlnire organizată de școală, cu un scriitor contemporan.  Punctajul maxim pentru acest subiecte este de 12 puncte.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014. SUBIECTUL 1 este NOTAT CU 42 de puncte, iar SUBIECTUL 2 cu 36 de puncte. Toate subiectele sunt OBLIGATORII şi se acordă 10 puncte din OFICIU.