SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2016: Ce teme au avut de rezolvat elevii de clasa a VIII-a la Capacitate 2016

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2016: Peste 153.000 de absolvenți de clasa a VIII-a sunt așteptați să susțină probele din cadrul Evaluării Naționale, care a început luni cu proba scrisă la Limba și literatura română. RomaniaTV.net vă prezintă subiectele de la prima proba, limba şi literatura romană.

RomaniaTV.net
27 iun. 2016, 07:36

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2016Testul la Limba şi literatura română, primul de la Evaluarea Naţională, a fost susţinut de peste 153.000 de elevi.

Aceştia au avut de rezolvat două subiecte cu mai multe cerinţe, notate în total cu 78 de puncte. Alte 12 puncte puteau fi obţinute pentru redactarea întregii lucrări, iar zece puncte au fost acordate din oficiu.

Primul subiect a avut două cerinţe, una legată de analiza poeziei „Salcâmi”, de Anatol Baconsky, iar a doua, de redactare a unei compuneri de 150-250 de cuvinte în care elevii trebuiau să explice de ce poezia aparţine speciei pastel. Elevii pot primi 42 de puncte dacă au rezolvat corect primul subiect.

La subiectul al doilea, elevii au primit un fragment dintr-un material publicat pe www.adevarul.ro, cu tema «”Grădina pierdută a Edenului»: locul în care ajungi doar cu elicopterul”, semnat de Andreea Marinaş.

Elevii au avut de răspuns la şase întrebări referitoare la textul dat şi de redactat o naraţiune de 150-250 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare reală sau imaginară petrecută într-o zonă turistică.

Pentru rezolvrea corectă a subiectului al doilea, elevii primesc 36 de puncte. De asemenea, alte 12 puncte sunt date pentru modul în care este redactată întreaga lucrare, unitatea compoziţiei, coerenţă şi vocabular.

Puteți consulta subiectele în galeria atașată.

 

Conform datelor centralizate de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, 153.522 de candidați sunt așteptați să se prezinte în cele 4.809 centre de examen din toată țara.

Marți, elevii aparținând minorităților naționale, care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă, vor susține proba scrisă la Limba și literatura maternă.

Ultima probă din cadrul acestui examen, cea la Matematică, va avea loc miercuri, afișarea rezultatelor urmând a se va face pe data de 1 iulie, până la ora 16,00.

Eventualele contestații pot fi depuse în aceeași zi, până la ora 20,00, iar rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 5 iulie.

„Pentru prima dată în procesul de evaluare a lucrărilor elaborate de candidații care susțin Evaluarea Națională, comisia națională de examen a decis ca acestea să fie corectate în centre zonale de evaluare din alte județe decât cele în care au avut loc probele”, precizează MENCȘ.

În vederea semnalării eventualelor disfuncționalități apărute în derularea acestui examen, Ministerul Educației pune la dispoziția publicului, începând de luni, linia TEL VERDE 0800801100 (număr de telefon apelabil gratuit).

Linia telefonică va fi disponibilă zilnic, pe toată durata desfășurării probelor, între orele 8,00 — 17,00. De asemenea, poate fi utilizată în același scop și adresa de e-mail [email protected].

Subiecte română Evaluarea Nationala 2016.  Calendar examene:

27 iunie 2016 – Limba şi literatura română – proba scrisă 
28 iunie 2016 – Limba şi literatura maternă – proba scrisă 
29 iunie 2016 – Matematică – proba scrisă 
1 iulie 2016 – Afişarea rezultatelor (până la ora 16:00)
1 iulie 2016 – Depunerea contestaţiilor (orele 16:00 – 20:00) 
2 – 4 iulie 2016 – Rezolvarea contestaţiilor 
5 iulie 2016 – Afişarea rezultatelor finale după contestaţii

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2016 EDU.RO. În procesul de evaluare a lucrărilor și de rezolvare a contestațiilor, în cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult 0,50 puncte, se calculează și se trece pe lucrare nota finală, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori.

În cazul în care diferența între notele acordate de către cei doi profesori evaluatori este mai mare de 0,50 puncte, lucrarea va fi recorectată de alți doi profesori evaluatori, stabiliți de președintele comisiei, iar nota acordată de aceștia, va fi nota finală.

Subiecte română Evaluarea Nationala 2016. Comisiile județene/comisia municipiului București de organizare a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a vor/va asigura dotarea cu camere funcționale de supraveghere video și audio a sălilor de clasă din unitățile de învățământ în care se desfășoară probele pentru evaluarea națională pentru elevii clasei a VIII-a, a sălilor în care se descarcă și se multiplică subiectele, precum și a sălilor în care se preiau, se evaluează și se depozitează lucrările scrise.

Se interzice candidaților la evaluarea națională să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ în acest scop.

Subiecte română Evaluarea Nationala 2016. Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate în sala stabilită de comisie în acest scop nu vor fi primiți în examen.

Se interzice candidaților la evaluarea națională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Subiecte română Evaluarea Nationala 2016. Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea, sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.