Substantivele „rom” şi „ţigan”, modificate în noua ediţie a DEX-ului. VEZI SEMNIFICAŢIILE

În ediţia nouă a DEX-ului, publicat în luna februarie 2012, de către Institutul de Lingvistică Iorgu Iordan - Al. Rosseti, au fost revizuite definiţiile a 30 de cuvinte care fac trimitere directă sau indirectă la minoritatea romilor. Între acestea, substantivele rom" şi ţigan".

RomaniaTV.net
25 apr. 2012, 13:43
Substantivele „rom” şi „ţigan”, modificate în noua ediţie a DEX-ului. VEZI SEMNIFICAŢIILE

Au fost eliminate sau explicate clar identificările discriminatorii şi tendenţioase care promovau stereotipuri negative în legatură cu minoritatea romă. Noua definiţie a substantivului „rom” este „termen prin care se autoidentifică membrii unui grup etnic originar din India şi răspândit mai ales în Sudul şi Estul Europei, înlocuind denumirea de ţigan, considerată peiorativă”.

Până acum, în trei ediţii ale Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, definiţia substantivului „ţigan” conţinea explicaţia „epitet dat unei persoane cu apucături rele”.

Aceste schimbări vin în urma demersurilor realizate de Agenţia de Dezvoltare Comunitară Împreună, Asociaţia Rromilor Egalitate de Şanse Tulcea, Asociaţia ACCEPT, precum şi a unei hotărâri a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.