Sud-coreeanul Kim Jong-yang este noul şef al Interpol

Sud-coreeanul Kim Jong-yang a fost ales miercuri preşedinte al Interpol pentru un mandat de doi ani, învingându-l la vot pe candidatul din Rusia, Aleksandr Prokopciuk, în cadrul celei de-a 87-a Adunări Generale a Interpol, care se desfăşoară în Dubai, a anunţat marţi această organizaţie poliţienească internaţională pe Twitter, potrivit AFP.

RomaniaTV.net
21 nov. 2018, 09:34
Sud-coreeanul Kim Jong-yang este noul şef al Interpol

Kim Jong-yang a fost până în prezent preşedinte interimar al Interpol după ”demisia” subită a fostului său şef, Meng Hongwei, acuzat de corupţie în China şi care a dispărut în mod misterios la începutul lunii octombrie în timpul unei deplasări în ţara sa de origine.

Reuniţi de duminică în Dubai, delegaţii Interpol l-au ales pe sud-coreean, susţinut de SUA, în cadrul Adunării Generale a organizaţiei.

Cotidianul The Times afirmase săptămâna trecută, citând surse britanice, că rusul Prokopciuk era favorit la şefia Interpol.

Deşi funcţia de preşedinte este mai mult onorifică decât operaţională, candidatura generalului rus de 56 de ani a fost criticată de reprezentanţi ai mai multor ţări membre Interpol, care se temeau că organizaţia internaţională ar putea să devină un instrument în serviciul Kremlinului.

”Încurajăm toate naţiunile şi organizaţiile care fac parte din Interpol şi respectă statul de drept să aleagă un şef integru. Credem că acesta va fi cazul lui Kim”, a declarat marţi, în ajunul votului, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo.

Patru senatori americani au cerut de asemenea într-o scrisoare deschisă, dată publicităţii luni, adresată delegaţilor din cele 192 de ţări membre ale Interpol să respingă candidatura lui Prokopciuk.

”Evenimente recente au arătat că guvernul rus abuzează de procedurile Interpol pentru a-şi hărţui oponenţi politici”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA, Garrett Marquis.