SULEYMAN MAGNIFICUL, ultimul episod: Final incredibil al serialului care i-a cucerit pe români

"SULEYMAN MAGNIFICUL – Sub domnia iubirii”, serialul care a cucerit inimile românilor, ajunge la final.În ultimul episod din “Suleyman Magnificul – Sub domnia iubirii” îl regăsim pe sultan pregătindu-se de o ultimă expediție militară. Intreaga Europa este uimită că bătrânul sultan, despre care se auzise că se află pe moarte, pleaca la luptă să cucerească Belgradul.

11 dec. 2014, 15:28

SULEYMAN MAGNIFICUL. După difuzarea a 4 sezoane, 154 de episoade și înregistrarea unor audiențe uriașe care i-au adus serialului calificativul de „fenomen”, veți putea afla azi deznodământul frământărilor celui mai iubit sultan.

„Filmarea ultimul episod a fost ca o despartire dureroasa si pentru mine, pentru ca am inteles zbuciumul sufletesc al personajului meu, i-am inteles tacerile, rabufnirile, asteptarile, angoasele. Imaginile din ultimul episod sunt coplesitoare. Sultanul in mantia lui alba, cu acel coif inalt si stralucitor pe cap – simbol al puterii dar, si al poverii Imperiului- , pregatindu-se de un drum care pare fara intoarcere. E o metafora pe care telespectatorii o vor intelege si, cu siguranta, aprecia”, a declarat Halit Ergenc, actorul principal.

SULEYMAN MAGNIFICUL. Succesul productiei a avut un impact puternic socio-cultural deloc de neglijat si in Romania, influenta otomana ajungand in domenii foarte variate. Au fost lansate linii vestimentare si bijuterii de influenta otomana, meniurile din restaurante au fost adaptate si ele acestei mode, o serie de edituri au venit pe piata cu oferta de carti despre Suleyman si Hurrem. De asemenea, agentiile de turism au profitat din plin de interesul crescut al romanilor pentru istorie si au organizat foarte multe circuite de vacanta in Turcia, cu precadere in Istanbul, acolo unde se afla Palatul Sultanilor (Topkapi), ce a fost recreat pentru filmarile serialului.

“Suleyman Magnificul – Sub domnia iubirii” a cucerit un public foarte diversificat, ca pregatire profesionala, venituri si obiceiuri de consum, iar politicenii au incercat sa se “contamineze” cu valul de simpatie creat de Suleyman in randul oamenilor.

SULEYMAN MAGNIFICUL va fi înlocuit. Din distribuţia noului serial fac parte actori cu care publicul din România este deja familiarizat. Pe Catagay Ulusoi, interpretul lui Yaman, publicul a avut ocazia să-l urmarească în serialul „Feriha”, iar Baris Falay, care îl interpretează pe avocatul Selim, a jucat în „Ezel”, scriu cei de la WOWBiz.

Yaman este personajul principal al serialului. Este cel care uneşte două lumi antagonice: cea a bogaţilor şi cea a săracilor. El este personajul curajos care se luptă din răsputeri să îşi ajute familia încercată de greutăţi şi să îşi schimbe condiţia socială.

Când Yaman este luat de pe străzile sărace din Tozludere de către avocatul Selim Serez şi de soţia acestuia, Ender, cei doi nici nu bănuiesc ce schimbări le va produce tânărul în vieţile lor şi ale celor din jur. Cei doi soţi au un fiu, pe nume Mert, care îl va considera pe Yaman frate şi prieten căruia îi va împărtăşi modul lui ciudat de a privi lumea, dar şi încercările şi necazurile prin care trece în încercarea de a-i câştiga inima lui Eylül. Yaman se va îndrăgosti şi el de o fată, pe nume Mira Beylice, însă dragostea lor va fi încercată permanet de trecutul celor doi, dar şi de prejudecăţile celor din jur.

Citeşte şi  Cum moare Suleyman Magnificul. Vizirul îi ascunde moartea timp de 48 de zile. Află uimitorul secret de stat

SULEYMAN MAGNIFICUL: În iarna anului 1566 în Imperiul Otoman s-a dat ordin de mobilizare a trupelor pentru campania din vară, care avea drept ţintă Viena, scrie historia.ro. Sultanul în vârstă de 71 de ani urma să conducă personal marea oaste, însoţit de marele vizir Sokollu Mehmet Paşa.

Citeşte şi SULEYMAN MAGNIFICUL se termină. Când se va difuza ULTIMUL EPISOD

Bătrâneţea lăsase urme adânci pe corpul lui Suleyman: picioarele umflate de gută, trupul îndoit, faţa palidă pe care şi-o ascundea cu ruj (se parea că suferea şi de cancer intestinal). Medicul său personal, evreul Moise Hamon, i-a administrat o perioadă opiu pentru a-i reduce durerile, însă colegii săi musulmani au interzis acest tratament din motive religioase.

Nici sufletul sultanului nu era odihnit după moartea iubitei sale soţii Roxelana în 1558. Intrigile l-au făcut să-i ucidă pe marele vizir şi prietenul său din copilărie, Pargali Ibrahim Paşa (1536), pe fii săi Mustafa (1553) şi Bayezid (1561). Mai mult, în 1565 flota otomană s-a întors înfrântă din faţa Maltei de către Cavalerii Ioaniţi, din mâinile cărora cucerea cu 43 de ani înainte Rodosul.

Citeşte şi Surpriză DE PROPORŢII pentru fanele serialului SULEYMAN MAGNIFICUL

SULEYMAN MAGNIFICUL: Drumul şi asediul Szigetvarului

În aceste condiţii, Suleyman pleacă din Istanbul în fruntea armatei la 1 mai 1566. Falnicul armăsar pe care l-a călărit la ieşirea din capitală a fost repede înlocuit cu o caleaşcă şi apoi cu o litieră. Când traversa localităţi mai importante sau doar pentru a infirma bârfele, îşi relua locul în şa. Lângă Belgrad, şezând pe tronul său de aur, l-a primit pe Ioan Sigismund Zapolya, regele Ungariei şi adversarul lui Maximilian de Habsburg. În aceeaşi manieră ce trăda adevăratele suferinţe au fost primiţi şi solii regelui Franţei, Carol IX.

În drumul său spre cetatea Eger, ultimul bastion înainte de Viena, Suleyman a hotărât să asedieze cetatea Szigetvar, a cărui comandant Nikola Zrinski (Miklos Zrinyi) îi hărţuia armata. Mica cetate şi cei aproximativ 3000 de apărători nu păreau să aibă vreo şansă în faţa celor peste 100 000 de turci, tătari şi moldoveni, însă asediul s-a prelungit o lună de zile, de pe 5 august pe 7 septembrie. Zrinski, văzând că înfrângere este inevitabilă, a dat foc la depozitele de pulbere ale cetăţii, incident ce a dus la moartea câtorva mii de turci. În final, turcii au cucerit cetatea, însă cu pierderi grele.

Citeşte şi SULEYMAN MAGNIFICUL este istorie: Turcii vor să cucerască România cu un alt „hit”, testat deja în alte 15 ţări

Ca după orice altă victorie, Suleyman a trimis scrisori hanului tătar, şerifului Meccăi sau şahului Persiei pentru a-i înştiinţa de victorie. În tot acest timp el a fost văzut examinând trupele de la fereastra cortului său, fiindu-i servită masa la ore fixate şi a ascultat muzicanţii ce îi cântau dinafara cortului.

Momente de îngrijorare au fost atunci când şi-a anulat în ultimul moment prezenţa de la prima rugăciune de vineri susţinută în nou-construita moschee din Szigetvar. A doua zi a supravegheat şedinţa divanului imperial, însă dintr-o cameră separată. Spiritele, dacă deveniseră uşor agitate, au fost calmate pe 18 octombrie, atunci când trupele şi-au primit solda.

După ce au fost terminate reparaţiile cetăţii Szigetvar, sultanul a decis să se întoarcă în capitală din cauza încheierii sezonului de război, promiţând să se întoarcă la primăvară. Suleyman a plecat la drum cu tot fastul unui mare învingător, în zgomotul tobelor şi trompetelor, arborând steaguri cu versete din Coran, înconjurat de dregărtori călare. Marele vizir Sokollu se apropia din când în când de caleaşcă pentru a se sfătui cu sultanul.

Marele vizir dezvăluie moartea lui Suleyman

Trecând râul Sava, marele vizir a hotărât să dezvăluie marele secret. Cu câteva ore înaintea răsăritului, în jurul caleştii imperiale, unde de obicei stăteau apropiaţii sultanului, un grup de cântăreţi invocau numele lui Allah şi recitau versuri din Coran. Vestea morţii lui Suleyman, a cutremurat întreaga oaste. Sultanul încetase din viaţă în noaptea dintre 6 şi 7 septembrie, chiar înaintea atacului decisiv împotriva Szigetvarului, iar Sokollu a anunţat tragicul eveniment abia după 48 zile. 

Moartea sultanului a fost ascunsă prin iscusinţa marelui vizir care a înfăşurat trupul lui Suleyman în aşternuturi îmbibate cu ulei parfumat, l-a aşezat pe un pat lângă fereastra cortului şi la sprijinit cu perne, pentru ca oştenii să-şi vadă conducătorul veghind asupra lor. Scrisorile trimise după victorie au fost scrise de Sokollu, care cunoştea bine scrisul defunctului. După un timp, un paj bosniac ce semăna cu Suleyman a fost îmbrăcat în straiele împărăteşti, acesta fiind cel cu care marele vizir vorbea în timpul marşului de întoarcere.

Însă de ce a ales Sokollu să ascundă moartea sultanului atât de mult timp, mai ales că islamul prevede ca mortul să fie îngropat în până la apusul soarelui?. Evident, nu putea anunţa moartea sultanului chiar înaintea atacului deoarece soldaţii ar fi abandonat orice acţiune militară. Apoi, marele vizir cunoştea foarte bine obiceiurile succesiunii în statul otoman.

SULEYMAN MAGNIFICUL: Probleme de succesiune

Teoretic, toţi fii unui sultan putea să-i succeadă tatălui la tron, neexistând legea primogeniturii ca în statele europene. Din această cauză, pretendenţii fie apelau la fratricid şi cel care supravieţuia devenea sultan, fie porneau războaie civile care devastau imperiul. Din secolul al XVII-lea, acest obicei sângeros a încetat, fiind înlocuit cu sistemul kafes („cuşcă”). Devenea sultan cel care reuşea să-i atragă de partea sa pe cei mai influenţi demnitari (aga ienicerilor, eunucul negru ce păzea haremul) sau a cărui mamă avea cea mai mare putere, deoarece începând cu Roxelana, palatul a ajuns să fie condus de mama sultanului (Sultana Valide) sau de soţia acestuia. Ceilalţi fraţi erau închişi în camerele lor din palat („cuştile”), fiind înscăunaţi dacă fratele lor murea.

În acest caz, Selim rămăsese singurul fiu al lui Suleyman, Mustafa şi Bayezid murind cu câţiva ani înainte, după cum am menţionat mai sus. Astfel, problema succesiunii nu era aşa delicată, însă la momentul morţii tatălui său, Selim se afla în Anatolia, iar proclamarea noului sultan în faţa armatei era esenţială pentru a evita o revoltă.

În acest fel, Sokollu a trimis solie după Selim să vină degrabă spre Belgrad, timp în care el va ascunde moartea sultanului. De aceea, după ce a trecut de Sava şi se îndrepta spre Belgrad, vizirul a anunţat tragicul eveniment.

SULEYMAN MAGNIFICUL: Selim II, un sultan nepotrivit

Cu toate acestea, problemele nu au dispărut odată cu venirea lui Selim la Belgrad. Noul sultan, nefiind interesat de conducerea statului, a neglijat protocolul şi nu a trimis daruri înalţilor demnitari ai imperiului. Sokollu, simţind pericolul revoltei, a trimis din partea lui darurile şi practic a guvernat imperiul în locul sultanului, poreclit „cel beţiv”. Pentru a calma spiritele ienicerilor aflaţi la Constantinopol, trupul lui Suleyman a fost trimis acolo înaintea armatei. Marele sultan a fost îngropat lângă soţia sa Roxelana, lângă moscheea ce îi poartă numele, Suleymaniye.

Domnia lui Selim II a marcat începutul declinului instituţiei sultanale, fiind primul care a încredinţat întreaga conducere marelui vizir. Sokollu i-a supravieţuit lui Selim II (m. 1574), şi a deţinut funcţia de mare vizir şi în timpul domniei lui Murad III (1574-1595) , până când a fost asasinat în 1579.