Summit NATO: Germanii nu vor o majorare a cheltuielilor pentru Apărare aşa cum doreşte Donald Trump

Majoritatea germanilor nu doreşte ca Angela Merkel, cancelarul federal, să majoreze cheltuielile pentru Apărare, după cum cere preşedintele american Donald Trump, aliat în cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

11 iul. 2018, 09:05
Summit NATO: Germanii nu vor o majorare a cheltuielilor pentru Apărare aşa cum doreşte Donald Trump

Sondajul YouGov, realizat la comanda dpa cu prilejul summitului NATO care se desfăşoară miercuri şi joi la Bruxelles, a dezvăluit că 60% dintre germani sunt împotriva majorării cheltuielilor militare la peste 1,5% din Produsul Intern Brut (PIB), după cum s-a angajat Angela Merkel să realizeze până în 2024.

Potrivit sondajului, 24% dintre respondenţi consideră că pragul de 1,5% este exact cel corect, în timp ce 36% găsesc că acesta este deja prea ridicat. Doar 15% dintre respondenţi sunt de părere că Angela Merkel ar trebui să decidă mai multe cheltuieli pentru forţele militare ale ţării. De asemenea, alţi 15% nu au făcut niciun comentariu cu privire la această ţintă, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Ambasadoarea SUA la NATO consideră că tensiunile financiare nu afectează relaţiile dintre aliaţi

În 2014, membrii NATO au convenit să-şi majoreze cheltuielile pentru apărare până la 2% din PIB în următorii 10 ani. Germania şi-a majorat aceste cheltuieli doar de la 1,18% la 1,24% în primii patru ani ai acestei decade şi drept consecinţă a fost criticată cel mai vehement de preşedintele american Donald Trump.

Potrivit sondajului YouGov, 40% dintre respondenţi sunt împotriva acestei ţinte de 2% din PIB, 35% sunt pentru, în timp ce 25% au ezitat să ofere un răspuns, potrivit Agerpres.

Acelaşi sondaj de opinie arată că 42% dintre germani doresc ca forţele militare ale SUA să părăsească teritoriul Germaniei, în timp ce 37% vor ca acestea să rămână. Restul de 21% nu a dat niciun răspuns.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, SUA îşi menţin încă trupe în Germania. În prezent, sunt circa 35.000 de militari americani staţionaţi majoritar în sudul Germaniei.