Sunt 75 de morţi în rândul civililor, anunţ oficial al autorităţilor

Violenţele în Irak au ucis 75 de civili în septembrie, a anunţat luni Misiunea de Asistenţă a Naţiunilor Unite în Irak (UNAMI), informează agenţia Xinhua.

01 oct. 2018, 16:22
Sunt 75 de morţi în rândul civililor, anunţ oficial al autorităţilor

Într-un comunicat, UNAMI a adăugat că 179 de civili au fost răniţi în atacuri teroriste şi conflicte armate în Irak luna trecută.

Capitala irakiană Bagdad a fost cel mai grav afectată, cu 101 victime civile, 31 de persoane fiind aici ucise şi alte 70 rănite, potrivit comunicatului.

Urmează provincia Anbar din vestul ţării unde s-au înregistrat 52 de victime civile – 15 morţi şi 37 răniţi.

Situaţia securităţii în Irak s-a ameliorat semnificativ după ce forţele de securitate irakiene i-au învins pe militanţii din Statul Islamic în toată ţara în 2017.

Cu toate acestea, mici grupuri şi militanţi extremişti s-au amestecat ori s-au regrupat în zone urbane şi comit atacuri împotriva forţelor de securitate şi civililor, în ciuda unor operaţiuni lansate împotriva lor.

Mulţi dau vina pe instabilitatea cronică, violenţa continuă şi apariţia grupurilor extremiste în Irak din cauza Statelor Unite, care au invadat ţara în martie 2003, sub pretextul că încercau să distrugă armele de distrugere în masă din această ţară. Dar nicio astfel de armă nu a fost găsită.