Supărările şi stresul, inamicii tăcuţi ai sănătăţii inimii

Stresul, despărțirile, divorțul, pierderea cuiva drag, furia ne afectează tăcut nu numai starea de spirit, optimismul și calitatea vieții, dar și buna funcționare a inimii.

11 ian. 2017, 18:40
Supărările şi stresul, inamicii tăcuţi ai sănătăţii inimii

Din punct de vedere fizic, emoțiile negative activează prompt efectul de „răspuns în fața unui atac” în cadrul căruia hormonii de stres – adrenalina și cortizolul – cresc ritmul respirației și ritmul cardiac și favorizează un impuls de energie necesar reacției la factorii stresori. De asemenea, crește presiunea sângelui ca urmare a comprimării vaselor de sânge. Toate aceste schimbări supun inima unui efort suplimentar de face față schimbărilor resimțite în organism„, explică Monica Burcea, psihoterapeut.

Cele mai periculoase emoții pentru sănătatea inimii:

1. Stresul acționează încet, dar sigur. Perioadele de stres prelungit și suprasolicitare nervoasa nu ne consumă doar energia psihică, ci ne afectează și imunitatea, tensiunea arterială, greutatea sau calitatea somnului. Deși o cantitate minimă de stres este considerată a fi benefică, stresul constant conduce către pierderea interesului pentru activități care la un moment dat aduceau plăcere, deteriorează relațiile de prietenie sau de cuplu. Se pare însă că oamenii optimiști fac față mai bine stresului și asta datorită poziționării diferite față de anumite situații de viață, scrie doctorulzilei.ro.

În cazul femeilor este bine să ținem seama și de faptul că stresul și supărarea pot provoca dispariția menstruației. Absența ciclului, în astfel de cazuri, poate persista până la câteva luni, spun specialiștii, perioada depinzând de intensitatea stresului. Absența menstruației este o altă cauză de stres și astfel femeia poate intra întru-un cerc vicios al neliniștii și frustrării.

2. Emoțiile negative: furia, invidia, tristețea, nedreptatea, gelozia, nesiguranța sunt instrumente care manevrate constructiv, ne ajută să ne eliberăm, să ne reechilibrăm. Pe de altă, parte, neexprimate sau ascunse sub covor, aceste trăiri ne pot afecta serios sănătatea. Activând sistemul nervos simpatic, astfel de emoții favorizează creșterea ritmului cardiac, presiunea sangvină, menținând organismul în stare de alertă. Fiecare tip de emoție negativă predispune la o anume reacție comportamentală: frica și dezgustul determină îndepărtarea de o amenințare, disprețul și mania duc la atac sau opoziție, rușinea – la retragere socială, iar tristețea se asociază cu abandonarea scopurilor.

3. Pierderile emoționale: separările, divorțul, pierederea unei persoane dragi sunt printre cele mai grele încercări. Indignarea, refuzul, furia neputincioasă sau culpabilizarea sunt trăiri ce preced astfel de evenimente, iar senzația este una de sufocare, de incapacitate de a vedea o ieșire. Toate aceste stări sunt inamici direcți ai sănătății și, în special, ai inimii. Depresia ce se poate instala adesea după astfel de evenimente trebuie abordată cu multă atenție și este recomandat să cerem ajutorul unui psihoterapeut. Cercetările arată că în cazul unui divorț este necesar un interval de unul până la trei ani pentru reechilibrarea emoțională.

O altă emoție negativă de luat în seamă este dependența. Dacă efectele adicțiilor de tutun, alcool, droguri sunt deja cunoscute, dependența emoțională naște agresivitate interioară, iar relația de cuplu poate fi afectată în timp. O persoană dependentă emoțional va avea constant stări de frică, de panică datorate angoasei de pierdere a partenerului, iar eforturile constate de mulțumire a acestuia vor genera frustrare și oboseală.

Citeşte şi Ce trebuie să eviţi ca să ai o inimă sănătoasă