Super-taifunul Haiyan, CEL MAI PUTERNIC din istorie, loveşte Filipinele cu o viteză de 275 de km la oră VIDEO

Super-taifunul Haiyan, anunţat ca fiind cel mai violent din lume în acest an, a atins Filipinele vineri, provocând inundaţii şi distrugând clădiri în regiunile expuse din centrul arhipelagului.

RomaniaTV.net
08 nov. 2013, 06:51

Vineri dimineaţă, Haiyan mătura coastele de est ale arhipelagului cu vânturi bătând în rafale de 275 kilometri la oră, potrivit agenţiei meteorologice filipineze.

El se afla deasupra insulei Samar, la aproximativ 600 de kilometri sud-est de Manila, după ce a lovit oraşul de coastă Guian la 04.40 (joi, 22.40 GMT), a precizat meteorologul Romeo Cajulis. Taifunul se îndreaptă rapid spre nord-vest şi Marea Chinei de Sud cu viteza de 39 de kilometri la oră, potrivit aceleiaşi surse.

Postul de televiziune ABS CBN a transmis imagini cu străzi inundate şi imobile distruse din oraşul Tacloban, aflat pe litoral, informează Agerpres.

Preşedintele filipinez, Benigno Aquino, a avertizat joi populaţia să se pregătească la maxim împotriva acestei furtuni uriaşe care a avut vârfuri de 380 de kilometri la oră pe când se apropia de Filipine.

Şeful statului a atras atenţia că anumite zone expuse ale frontului de 600 de kilometri al taifunului vor fi afectate de grave inundaţii şi vânturi devastatoare, în timp ce zonele de coastă ar putea fi inundate de valuri cu o înălţime de şase metri.

Peste 125.000 de persoane din zonele cele mai vulnerabile au fost evacuate înainte de sosirea taifunului, potrivit apărării civile, iar alte milioane de persoane s-au baricadat în locuinţe. La Manila, localitate care nu se află direct pe traiectoria furtunii, ar putea resimţi efectele acesteia. Numeroase şcoli au fost închise.

Trei persoane au murit, dar bilanţul victimelro ar putea să crească semnificativ, mai ales că furtuna se anunţă a fi una dintre cele mai dezastruoase din istoria ţării.

Philippine Airlines, Cebu Pacific şi alte companii aeriene au anunţat suspendarea a sute de zboruri, cele mai multe interne, dar şi internaţionale. Aproximativ 16 milioane de persoane, dintre care 12 milioane în Filipine, se află pe traiectoria ciclonului. Vietnamul şi Laosul urmează să fie traversate de furtună duminică.

Este un taifun foarte periculos. Responsabilii locali (din Filipine) ştiu care sunt zonele cele mai vulnerabile şi au cerut evacuarea acestora„, a declarat Glaiza Escullar, de la Agenţia naţională de meteorologie.

În plus, practic nu există munţi pe traiectoria furtunii care ar fi permis diminuarea rapidă a forţei sale, a adăugat meteorologul. După cum a afirmat meteorologul american Jeff Masters, Haiyan, clasat în categoria 5, cea mai ridicată, este „cel mai puternic ciclon din istorie care ajunge pe uscat„.