Superstiţii de Revelion. De ce trebuie să deschideţi uşa la miezul nopţii pentru a avea un AN NOU FERICIT

La trecerea dintre ani, oamenii din fiecare colţ de lume au superstiţii şi tradiţii manifestate în diverse moduri, pe care dacă le respectă cu sfinţenie vor avea parte de un An Nou cât se poate de bun, plin de dragoste şi de belşug.

RomaniaTV.net
31 dec. 2016, 17:17
Superstiţii de Revelion. De ce trebuie să deschideţi uşa la miezul nopţii pentru a avea un AN NOU FERICIT

Conform tradiţiei este recomandat ca la miezul nopţii de Anul Nou să deschideţi uşa, pentru ca anul vechi să iasă, iar cel nou să intre şi astfel să scăpaţi de toate energiile negative din anul precedent.

Mai mult decât atât, tradiţia românească de Anul Nou mai spune că e bine să fie mult zgomot în Noaptea dintre Ani pentru a alunga spiritele rele. Unii merg mai departe şi ţin în buzunar o căpăţână de usturoi, pentru ca spiritele rele să-i ocolească.

O altă superstiţie de Anul Nou este aceea că în ultima zi din an şi în prima zi din cel nou nu este bine să facem cheltuieli sau să aruncăm ceva din casă, nici măcar gunoiul, pentru că, o dată cu el, dăm afara şi norocul.

În rândurile de mai jos vă propunem să descoperiţi şi cele mai întâlnite tradiţii şi superstiţii de Anul Nou din lume:

Traditii si superstitii de ANUL NOU in Italia

Anul Nou este intampinat printr-un obicei special in Italia, care consta in a arunca pe fereastra obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut. Astfel, obiecte de mobilier si haine ajung in strada.

Traditii de ANUL NOU in Spania

Spaniolii sunt si ei destul de superstitiosi. Un obicei de Anul Nou este sa mananci cate o boaba de strugure la fiecare din cele 12 batai la ceasului care vestesc trecerea in noul an, ele fiind dorinte pentru fiecare luna a anului urmator.

Citeşte şi  Revelion 2017: Dacă respecţi aceste obiceiuri şi tradiţii vei avea un an îmbelşugat pe toate planurile

Traditii si superstitii de ANUL NOU in Portugalia

Si portughezii fac la fel, numai ca locul strugurilor este luat de smochine.

Traditii si superstitii de ANUL NOU in Grecia

Grecii dedica ziua de Anul Nou Sfantului Vasile. Copiii isi lasa incaltarile langa semineu in noaptea de Anul Nou, pentru a primi daruri de la sfantul cel bun. Adultii mananca ceva traditional, vassilopitta, o prajitura in care este pusa o moneda din argint sau din aur. Cel care gaseste moneda va avea noroc tot anul.

Traditii si superstitii de ANUL NOU in Olanda

La olandezi, „Oudejaarsdag” sau „ziua anului trecut” (31 decembrie) este sarbatorita prin multe focuri de artificii, care incep in zori si tin pana tarziu in noapte.

Traditii si superstitii de ANUL NOU in Scotia

In Scotia, Anul Nou este numit „Hogmanay”. In unele sate sunt aprinse suluri de smoala, care apoi sunt lasate sa se rostogoleasca pe strazi. Astfel, anul vechi este ars si celui nou ii este permis sa vină. La fel ca si la romani, scotienii cred ca prima persoana care le va intra in casa de Anul Nou va aduce fie noroc, fie ghinion. Anul va fi norocos daca este un barbat brunet, care aduce un dar.

Traditii si superstitii de ANUL NOU in China

Anul Noul chinezesc este sarbatorit undeva intre 17 ianuarie si 19 februarie, cand este Luna Noua, „Yuan Tan”. Chinezii din intreaga lume participa la procesiuni pe strada, unde sunt aprinse mii de lanterne. Ei cred ca spiritele rele sunt peste tot in acea perioada, asa ca aprind artificii pentru a le indeparta.

Traditii si superstitii de ANUL NOU in Japonia

Pentru japonezi, Anul Nou, „Oshogatsu”, este una dintre cele mai importante sarbatori. In decembrie, sunt organizate „petreceri de uitat anul” sau „Bonenkai”, prin care oamenii lasa in urma problemele ai grijile anului pe cale sa se incheie. In Ajun, la miezul noptii, familiile merg la cel mai apropiat templu pentru a imparti sake si pentru a asista la cele 108 de lovituri de gong care anunta trecerea in noul an.

Obiceiurile si superstitiile de Anul Nou variaza de la o tara la alta, unele au fost „modernizate”, in timp ce altele au fost uitate sau ignorate de noile generatii.

Oricum ar fi, cert este ca, in noaptea dintre ani, trebuie sa facem un lucru important: sa nu uitam sa ne punem o dorinta si sa intampinam noul an cu sperante mari.