Surse: Serviciile italiene îl utilizau ca informator pe autorul atentatului de la Berlin. Roma neagă acuzaţiile

Teroristul Anis Amri, autorul atacului cu camion comis în decembrie 2016 în târgul de Crăciun din Berlin, ar fi trebuit expulzat din Italia din 2011, dar autorităţile italiene au vrut să îl utilizeze ca informator, afirmă surse citate de presa germană, însă poliţia italiană neagă acuzaţiile.

22 ian. 2017, 14:39
Surse: Serviciile italiene îl utilizau ca informator pe autorul atentatului de la Berlin. Roma neagă acuzaţiile

Tunisia ceruse din 2011 expulzarea din Italia a cetăţeanului tunisian Anis Amri, trimiţând documentaţia necesară. Însă autorităţile italiene au ignorat solicitările de expulzare.

Potrivit unor surse citate de publicaţia Welt am Sonntag, Agenţia italiană pentru Informaţii şi Siguranţă Internă (AISI) a vrut să îl infiltreze pe Anis Amri în cercurile islamiste din Italia, pentru a sustrage date despre activităţi teroriste. Ulterior, agenţiile secrete italiene ar fi pierdut urma islamistului tunisian.

Pe 19 decembrie 2016, Anis Amri, în vârstă de 24 de ani, a deturnat un camion, l-a omorât pe şoferul polonez şi a intrat intenţionat cu vehiculul în Târgul de Crăciun organizat în zona Breitscheidplatz din Berlin, unde a ucis 11 persoane şi a rănit alte zeci. După câteva zile, Anis Amri, membru al reţelei teroriste Stat Islamic, a fost împuşcat mortal de poliţie într-o gară din oraşul italian Milano.

Poliţia din Italia a respins acuzaţiile, catalogând drept „false” informaţiile difuzate de Welt am Sonntag. „Reconstituirea realizată de publicaţia germană este falsă, inventată în totalitate”, a reacţionat Franco Gabrielli, şeful Poliţiei italiene, citat de site-ul TGcom24.it.

Guvernul Italiei nu a avut deocamdată nicio reacţie.