Suspectul în cazul atacului din Suedia a discutat cu Statul Islamic înainte şi după atac

Bărbatul suspectat că a intrat cu un camion în mulţime, în centrul Stockholmului, a discutat cu susţinători ai organizaţiei Statul Islamic înainte şi după atac, lăudându-se într-un mesaj că a „călcat 10 oameni”, scrie cotidianul suedez Expressen.

10 apr. 2017, 20:00
Suspectul în cazul atacului din Suedia a discutat cu Statul Islamic înainte şi după atac

Rahmat Akilov, originar din Uzbekistan, a ţinut legătura cu un extremist care îşi spune Abu Fatyma, folosind serviciul de mesagerie WhatsApp.

El i-ar fi spus extremistului că încearcă să construiască o bombă. „Cum fac explozibili? Mâine vreau să găsesc o maşină şi să intru cu ea în mulţime”, ar fi scris el, potrivit unor informaţii neconfirmate.

„Nu mai pierde timpul degeaba”, i-ar fi scris la un moment dat Fatyma

„Am călcat 10 oameni în centrul Stockholmului, acum trebuie să plec de aici”, i-ar fi transmis Akilov lui Fatyma, la aproximativ o oră după atac. „Allahu Akbar, fratele meu, plâng, te iubesc”, i-ar fi răspuns Fatyma.

Citeşte şi Atentat la Stockholm: Cine este eroul care a salvat sute vieţi. Doar zece minute l-au salvat şi pe el de la moarte UPDATE

Extremistul, despre care nu se ştie sigur dacă este bărbat sau femeie, i-a cerut apoi lui Akilov să trimită o înregistrare video de la locul faptei. Uzbekul i-ar fi trimis imaginile – ultimul mesaj transmis pe WhatsApp înainte de a fi arestat.

Akilov a solicitat rezidenţă permanentă în 2014, dar cererea sa a fost respinsă în iunie 2016 şi în decembrie2016 a fost informat că are la dispoziţie patru săptămâni pentru a pleca voluntar din Suedia. El ar fi reuşit, însă, să iasă de pe radarul autorităţilor.