Suspiciuni de fraudă la Iaşi. Numărătoarea voturilor pentru alegerea primarului a fost suspendată

Centralizarea voturilor în municipiul Iaşi este suspendată, luni, după ce s-a constatat că numărul voturilor valabil exprimate nu coincide cu numărul alegătorilor prezenţi la urne. Surse din BEM Iaşi spun că unii alegători au primit, cel mai probabil, un buletin de vot în plus pentru alegerea primarului.

06 iun. 2016, 11:33
Suspiciuni de fraudă la Iaşi. Numărătoarea voturilor pentru alegerea primarului a fost suspendată

O situatie neprevazuta, aparuta la Iasi, a facut ca numaratoarea voturilor pentru alegerea primarului sa fie pentru moment suspendata. Concret, in unele sectii de votare s-a constatat un numar mai mare de buletine de vot in urne, decat cele prevazute in sistemul electronic. Cum sistemul informatic nu a facut fata, reprezentantii Biroului Electoral Municipal (BEM) au cerut explicatii de la Biroul Electoral Central (BEC).

„La municipiul Iasi, deocamdata nu putem sa dam niciun rezultat pentru ca, desi au fost inregistrate in programul informatic rezultatele de la toate cele 241 de sectii de votare, au existat unele erori la niste procese verbale, erori determinate, in unele cazuri, de introducerea in urne de catre acelasi alegator a doua buletine de vot astfel incat sistemul da o eroare. Aceasta eroare nu poate fi reparata aici, pe plan local. Va trebui sesizat Biroul Electoral Central”, spun reprezentantii Biroului de Circumscriptie al municipiului Iasi.

Citeşte şi: Rezultate alegeri locale 2016. Cătălin Cherecheş şi George Scripcaru, anchetaţi de DNA, au câştigat detaşat alegerile

Mai precis, in municipiu s-au constatat mai multe situatii in care alegatorii au primit, stampilat si introdus in urne doua buletine de vot pentru alegerea primarului. Din acest motiv numarul de votanti si buletinele din urna nu pot fi corelate, iar sistemul informatic pentru gestiunea si centralizarea voturilor nu are prevazut o solutie pentru acest caz. O situatie similara a fost raportata si in cazul votului pentru Consiliul Local. La o sectie s-a inregistrat un vot in plus fata de numarul celor care s-au prezentat la urna. Reprezentantii Biroului de Circumscriptie sustin ca aceste situatii au aparut ca urmare a neglijentei membrilor din sectii, arată bzi.