Sute de amenzi pentru angajatorii care nu au asigurat măsuri pentru protecţia angajaţilor pe caniculă

Inspecţia Muncii a dat, într-o săptămână, aproape 800 de amenzi şi avertismente angajatorilor care nu au asigurat măsurile minime pentru protecţia angajaţilor pe timp de caniculă, nepunând la dispoziţia lor apă, truse medicale complete, săruri pentru rehidratare şi neinformându-i despre măsurile care trebuie luate în perioadele cu temperaturi extreme.

09 aug. 2017, 13:56
Sute de amenzi pentru angajatorii care nu au asigurat măsuri pentru protecţia angajaţilor pe caniculă

Inspectorii de muncă au desfăşurat, în perioada 26 iunie – 4 august, controale la 1.814 agen’i economic, legate de modul în care sunt respectate prevederile referitoare la perioadele cu temperaturi extreme şi protecţia angajaţilor.

Astfel, au fost constatate 801 deficienţe, pentru care au fost aplicate 780 de sancţiuni – 762 avertismente şi 18 amenzi în valoare totală de 103.500 de lei.

Citeşte şi Canicula face o nouă victimă, un bărbat a murit

Potrivit inspectorilor, angajatorii verificaţi nu au asigurat apa şi sărurile pentru rehidratare pentru angajaţi, trusele medicale erau incomplete, tematicile de instruire pentru informarea angajaţilor despre măsurile care trebuie luate în perioadele cu temperaturi extreme erau necorespunzătoare, unele unităţi nu aveau desemnaţi salariaţi care să aplice măsurile de prim-ajutor şi nu existau instrucţiuni în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă referitoare la apicarea acestor prevederi.

„Pe lângă măsurile minimale pe care angajatorii au obligaţia să le asigure pe timp de caniculă şi pe care le-am anunţat de fiecare dată, este foarte importantă preocuparea acestora pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme. În vederea asigurării unor locuri de muncă sigure şi sănătoase trebuie sa ia următoarele măsuri: să asigure examenul medical la angajare şi control medical periodic, să urmărească depistarea precoce a salariaţilor cu contraindicaţii pentru munca la temperaturi crescute, să asigure primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme”, susţine Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Citeşte şi Pentru fiecare salariat la „negru”, angajatorul va primi amenzi de 20.000 lei. Codul Muncii, care sunt cele mai importante modificări