Sute de deţinuţi au fost evacuaţi de urgenţă din Penitenciarul Iaşi. Exista riscul ca imobilul să se prăbuşească

ANP a dispus, săptămâna trecută, evacuarea de urgenţă a Corpului A al Penitenciarului Iaşi, acesta fiind clasificat de la începutul anului 2017 în clasa de risc seismic I şi populat cu peste 450 de deţinuţi, anunţă, miercuri, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

04 apr. 2018, 06:03
Sute de deţinuţi au fost evacuaţi de urgenţă din Penitenciarul Iaşi. Exista riscul ca imobilul să se prăbuşească

Sindicaliştii spun că această clădire de detenţie, deşi are un risc ridicat de prăbuşire şi pune astfel în pericol viaţă personalului şi a deţinuţilor pe care-i adăposteşte, nu se află pe lista de investiţii şi de modernizare a sistemului penitenciar, cu toate că situaţia era cunoscută de către ministrul Justiţiei.

„Corpul A al Penitenciarului Iaşi are cinci secţii de deţinere şi este o construcţie fără fundaţie cu parter şi un etaj, iar în prezent încă mai este populat cu peste 100 de deţinuţi, nefiind posibilă relocarea acestora în zona Moldovei, din lipsa de spaţii. Conform estimărilor noastre bazate pe suprafaţa construită şi raportate la nivelul de siguranţă a deţinerii specific regimului de detenţie semi-deschis, estimăm că reabilitarea acestui corp de clădire ar costa aprox. 7 milioane de euro, iar reconstrucţia aprox. 4,5 milioane de Euro, după reproiectarea pentru aproximativ 250 de deţinuţi şi cu respectarea standardului de 4mp/deţinut’, se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

Sindicaliştii reamintesc că oficialii CEDO au cerut modernizarea penitenciarelor şi spun că acest proces a fost „subminat” de către actualul ministru al Justiţiei, care a dispus reducerea la jumătate a investiţiilor în modernizarea penitenciarelor, de la 7,7 milioane lei la 3 milioane lei, conform datelor din raportul de activitate al ANP.

„Raportat la costurile estimate pentru premierea infractorilor – între 370 şi 550 de milioane de euro – anunţată insistent de către ministrul justiţiei, acest caz demonstrează că investiţiile în modernizarea penitenciarelor sunt blocate intenţionat, deşi astfel s-ar rezolva problema de fond a condiţiilor de detenţie. Cu 550 de milioane de euro s-ar putea (re)construi 122 de corpuri de clădire pentru câte 250 de deţinuţi cazaţi în condiţii corespunzătoare, ceea ce ar însemna 30.500 de locuri de cazare. La momentul actual numărul total al deţinuţilor este de 22.830”, concluzionează FSANP.

Federaţia revine cu cererea de demitere a lui Tudorel Toader pentru incompetenţă şi indolenţă şi cere alocarea urgentă de fonduri pentru modernizarea sistemului penitenciar.

În plus, sindicaliştii spun că, de săptămâna viitoare, vor anunţa calendarul protestelor generale.