Sute de hectare de păşuni şi trei gospodării din Olt, inundate de apele Dunării

Peste 280 de hectare de păşuni din Corabia şi Gârcov, 18 hectare de pădure din Corabia şi trei curţi din comuna Gârcov sunt inundate de apele Dunării, în condiţiile în care nivelul fluviului a atins luni, la mira port Corabia, 605 centimetri, depăşind cota de inundaţie, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt.

19 mai 2014, 12:14
Sute de hectare de păşuni şi trei gospodării din Olt, inundate de apele Dunării

Purtătorul de cuvânt al ISU Olt, Alin Băsăşteanu, a declarat, luni, că terenurile inundate din oraşul Corabia şi din comuna Gârcov sunt situate în albia majoră, în zonă inundabilă. El a mai spus că, în cazul curţilor în care a intrat apa fluviului, proprietarii cunosc faptul că şi-au amenajat gospodăriile într-o zonă inundabilă, informează Agerpres.

„La Gârcov este o zonă joasă, unde sunt cinci gospodării ce riscă să fie inundate la un debit mai mare al Dunării. De la curţile inundate şi până la case mai sunt peste 50 de metri şi este şi un dig de apărare din saci cu nisip, construit anul trecut. Situaţia este monitorizată permanent, Primăria Gârcov a primit folie şi saci în cazul în care va fi necesară o intervenţie„, a spus Alin Băsăşteanu.

Luni, la mira port Corabia, nivelul Dunării a avut 605 centimetri, în creştere cu peste 20 de centimetri faţă de ziua precedentă, iar debitul apei a fost de 12.000 de metri cubi pe secundă, de asemenea în creştere faţă de duminică.

Pe Dunăre este în vigoare o avertizare Cod portocaliu ce vizează creşteri de debite şi niveluri, valabilă până pe 26 mai.

Lunca Dunării din zona Corabia – Gârcov este inundată de fiecare dată când fluviul depăşeşte la Corabia cota de inundaţii, respectiv 550 de centimetri.

CITEŞTE ŞI: Atenţionare hidrologică de INUNDAŢII în Vrancea