Sute de migranţi africani s-au instalat din nou în Franţa

Aproximativ 261 de migranţi africani s-au reinstalat joi într-o piaţă din centrul oraşului Nantes, în vestul Franţei, după ce au fost evacuaţi de forţele de ordine dintr-un fost liceu pe care l-au ocupat.

RomaniaTV.net
02 aug. 2018, 17:57
Sute de migranţi africani s-au instalat din nou în Franţa

Cei 261 de migranţi care au ocupat ilegal un fost liceu, proprietate a oraşului Nantes, au fost evacuaţi în această dimineaţă (joi) de către poliţie’, a anunţat prefectura din Loire-Atlantique (vest), care a precizat că ‘evacuarea s-a desfăşurat fără incidente şi (migranţii) nu au opus rezistenţă’.

Migranţii evacuaţi, majoritatea proveniţi din Sudan şi din Eritreea, s-au regrupat apoi în piaţă de unde fuseseră evacuaţi pe 23 iulie. Ei s-au alăturat altor o sută de migranţi care şi-au găsit refugiu înainte de această primă evacuare şi şi-au instalat circa treizeci de corturi.

Pe 23 iulie, 455 de migranţi au fost evacuaţi din piaţă la cererea prefecturii. Tabăra fusese instalată acolo în urmă cu peste o lună, existând o situaţie sanitară îngrijorătoare, cu o singură sursă de apă şi o singură toaletă. A fost raportată prezenţa şobolanilor şi cazuri de scabie.

Persoanelor celor mai vulnerabile le-a fost oferit adăpost, potrivit autorităţilor oraşului, iar alţii au fost instalaţi de asociaţii în fostul liceu Leloup-Bouhier, ‘proprietatea oraşului neocupată o lungă perioadă de timp’, a afirmat colectivul de sprijin pentru migranţi din Nantes.

La cererea primarului din Nantes, fostul liceu a fost la rândul său evacuat joi de către forţele de ordine, după emiterea unui ordin judecătoresc. Însă ‘evacuarea a fost făcută fără a le acorda timp migranţilor să-şi recupereze lucrurile, ei s-au întors din nou pe stradă, fără o soluţie unde să poată dormi la noapte’, a declarat pentru AFP François Prochasson, din cadrul colectivului de sprijin pentru migranţi.