Sute de oameni au protestat la Chişinău faţă de schimbarea sistemului de vot. Preşedintele Dodon a promulgat legea UPDATE

Sute de oameni au protestat joi, timp de peste patru ore, în faţa Parlamentului de la Chişinău, faţă de sistemul mixt de vot, relatează Unimedia. Manifestaţia a fost marcată de o serie de îmbrânceli între protestatari şi forţele de ordine.

20 iul. 2017, 10:58
Sute de oameni au protestat la Chişinău faţă de schimbarea sistemului de vot. Preşedintele Dodon a promulgat legea UPDATE

Update: Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat joi, pe Facebook, că a promulgat legea privind trecerea de la sistemul de vot uninominal la cel mixt.

Oamenii au scandat „Jos mafioţii!”. După trei ore în faţa Parlamentului, ei au plecat către sediul Preşedinţiei, unde i-au cerut lui Igor Dodon să iasă în faţa lor. „El se jură că nu fură, dar l-am prins cu mixt-ul în gură”, au strigat manifestanţii.

În jurul orei 13, oamenii au început să se disperseze. Opoziţia a avertizat că manifestaţia va fi reluată vineri, la ora 12, potrivit news.ro.

Proiectul de lege privind introducerea sistemului mixt în locul celui uninominal în Republica Moldova a fost votat joi în lectura a doua, finală, în Parlament, chiar dacă această iniţiativă legislativă a fost avizată negativ de către Comisa de la Veneţia, iar liderii politici au recomandat să nu fie schimbat sistemul de vot.

În favoarea proiectului s-au pronunţat 74 de deputaţi. Reforma electorală a fost aprobată de către legislatori în timp record. Parlamentarii au avut nevoie de doar 4 minute pentru aceasta.

Deputaţii PCRM, PLDM şi PL au părăsit sala unde are loc şedinţa Parlamentului.