Sute de persoane vor să dea în judecată Omnia Turism şi Ministerul Turismului

Peste 200 de persoane s-au constituit, până la ora transmiterii acestei ştiri, într-un litigiu colectiv împotriva Omnia Turism. Compania şi statul român, prin Ministerul Turismului, urmând să fie date în judecată.

23 oct. 2017, 14:34
Sute de persoane vor să dea în judecată Omnia Turism şi Ministerul Turismului

„Noi avem peste 200 de oameni care ne-au contactat. Sigur că se va constitui un litigiu colectiv. Vom vedea cât de oportun va fi să îl deschidem mai repede sau să mai aşteptăm, pentru că intră din minut în minut din ce în ce mai mulţi oameni. Sumele cu care ei s-au constituit ca despăgubiri sunt destul de mari, încep de undeva de la 600 şi ajung până la 15.000 de euro pentru o vacanţă”, a spus Adrian Cuculis.

Mai mult, statul român, prin Ministerul Turismului, va fi chemat în judecată pentru neimplementarea directivei europene a Parlamentului European 2302/2015.

„Ar trebui să dăm în judecată şi Ministerul Turismului, pentru că avem o directivă europeană nepusă în aplicare de prin 2015 şi dacă ea ar fi existat în momentul de faţă, practic, toate sumele acestea ar fi trebuit să fie garantate prin poliţe de asigurare şi aveam de unde să îi luăm”, a explicat Cuculis.

„Un articol din directivă spune clar că statele membre au obligaţia să ia toate măsurile necesare pentru ca în caz de faliment, turiştii să îşi recupereze toţi banii depuşi la operatorul de turism. Uniunea Europeană, prin directiva respectivă, dă posibilitatea, prin legislaţia internă, ca statele să reglementeze cum vor această chestiune a recuperării sumelor. De exemplu, în România, pentru recuperarea sumelor, o agenţie de turism trebuie să se asigure de faliment pentru 50.000 de euro. Dacă directiva ar fi fost implementată, s-ar fi discutat inclusiv prin norme metodologice ridicarea plafonului de garantare la toate pachetele turistice care erau emise şi oamenii ar fi avut de unde să îşi recupereze banii. Drept considerent, găsesc ca fiind vinovat statul român, prin Ministerul Turismului”, a adăugat Cuculis.

Omnia Turism a vândut 8.500 de pachete turistice în valoare de 7 milioane şi jumătate de euro, pentru 2018, pachete care nu se vor mai putea pune în pratică după sinuciderea patronului agenţiei, întrucât nu au fost plătite cazările turiştilor.

Ministerul Turismului a apelat la ANAF pentru a-i identifica pe partenerii din ţară ai Omnia Turism.

Citeşte şi Mii de români nu mai pot pleca în vacanţă. Patronul sinucigaş i-a păgubit cu peste 7 milioane de euro