Tânără bolnavă de scleroză multiplă acuză că i se va lua pensia pentru că a primit 230 lei după ce a publicat poezii

Maricica Belearta Mononoke, o tânără bolnavă de scleroză multiplă, acuză că va rămâne fără pensia de invaliditate pentru că primit 230 lei după ce a publicat un volum de poezii. Surse ministeriale au declarat că au fost demarate verificări pentru a se stabili situaţia de fapt.

21 oct. 2017, 18:07
Tânără bolnavă de scleroză multiplă acuză că i se va lua pensia pentru că a primit 230 lei după ce a publicat poezii

„În 2014 am început să iau pensia de hadicap, care iniţial a fost 300 de lei, apoi 450, iar acum 520 de lei. Cealaltă problemă este cu ajutorul de handicap pe care îl iau din 2013. Din 2013 până în 2016 am avut gradul II de handicap. Pe atunci eram mai bine. Din 2016 îmi apăruseră parezele, eu am pareză pe partea stângă în faţă şi anul acesta am mai descoperit patru. Deci trăiesc cu cinci pareze. Zâmbesc numai cu jumătate de gură. A scăzut gradul de handicap de la II la III după cinci ani de grad II. (..) La mine pe scrisoare scrie că pot să merg neajutată mai puţin de 500 de metri. Lor li s-a părut că m-am vindecat şi anul acesta primesc iar decizia cu 39 de lei pe lună. Eu cred că absolut nimeni nu citeşte scorurile de pe acte. Nu există niciun neurolog în comisie. Sunt doar medici de familie şi generalişti acolo, care habar nu are ce înseamnă boală neurologică”, a declarat Maricica Belearta Mononoke pentru Mediafax.

Femeia a povestit că a scris un volum de poezii în 2015, iar după ce cartea a fost publicată a primit 230 lei. Recent, a primit o înştiinţare referitoare la veniturile încasate.

„Pentru că am publicat cartea aia, am primit că am venituri ilicite, pentru că eu nu am drept de muncă. Am primit 230 de lei pe carte. Nu înţeleg ce o să îmi oprească, pentru că nu înţeleg ce scriu ei. Ori taie pensia de 520 de lei, ori se cumulează ceva din pensia mea. Habar nu am despre ce este vorba şi nimeni nu poate să explice pentru că nimănui nu s-a întâmplat aşa ceva în nici 1.000 de ani. De la stat primesc 520 de lei, plus 39 lei ajutor de handicap. Pastilele mele, care nu sunt date de stat, costă 7.000 de euro pe lună. Sunt din programul naţional sponsorizat de spital. Dacă nu ar fi fost programul, noi nu am fi vorbit până acum.

Statul nu a avut niciodată grijă de mine. De fiecare dată, râd de mine şi mă întreabă: Cine e bolnavul?. Nu mai am chef să mai lupt. (..) 90% din bolnavii din ţara, cu care am vorbit, asta nu mai vor să facă nimic. Unii spuneau: bine că sunt 39 lei, dacă nu erau deloc?”, a mai spus tânăra.

Surse ministeriale au precizat că cei 520 lei reprezintă pensia de invaliditate, după ce a fost declarată, la cerere, inaptă de muncă. Sursele citate susţin că au fost demarate verificări la direcţiile de specialitate pentru a se stabili concret care este situaţia femeii.

După ce cazul a apărut în spaţiul public, Tudor Pop, deputat USR Bucureşti, a anunţat că va sesiza Ministerul Muncii şi pe cel al Sănătăţii, analizând şi posibilitatea schimbării legii.

„În anul 2016 o Comisie de Sănătate din cadrul DGASPC Suceava a decis în mod discreţionar că boala ei este reversibilă (nu există aşa ceva!), încadrând-o la ajutor de handicap gr. 3. Adica 39 de lei pe lună.(..)Voi depune o dublă interpelare atât la Ministerul Muncii cât şi la Ministerul Sănătăţii şi voi cere o anchetă care să analizeze criteriile după care un bolnav de SM a fost trecut de la gr.2 la gr. 3 ajutor de handicap. Voi analiza alături de colegii mei din Comisiile de Sănătate şi Muncă oportunitatea modificării legii, astfel încât şi persoanele pensionate pe caz de boală să poată presta diferite activităţi profesionale, permiţând astfel un venit cumulat”, a scris pe pagina sa de Facebook parlamentarul.