Tăriceanu: Am luat decizia să ABROGĂM ordonanţa de urgenţă pe justiţie

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, sâmbătă, la România TV, că liderii coaliţiei de guvernare au decis să retragă OUG privind codurile penale. 

04 feb. 2017, 18:06
Tăriceanu: Am luat decizia să ABROGĂM ordonanţa de urgenţă pe justiţie

Am luat această decizie, să retragem ordonanța, să o abrogăm, pentru că nu avem nimic de ascuns, nu are o dedicație pentru cineva, niciunul dintre noi nu beneficiază de această ordonanță și ca oamenii să înțeleagă în final că nu acesta a fost scopul nostru, de a ne apăra cumva de justiție. (…) Sunt o serie de semnale care pe mine mă îngrijorează„, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit acestuia, există în prezent o situație extrem de tensionată. „Suntem cu toții martorii unei situații extrem de tensionate, cu zeci de mii de oameni care sunt în stradă, manifestează. Dar, în același timp, dincolo de respectul pe care îl port dreptului la libera exprimare, asist, ca și alții, la o uriașă campanie de dezinformare. Această campanie de dezinformare, bine dusă, la care au contribuit foarte mulți, i-a făcut pe cei care sunt în stradă de bună credință să considere că această ordonanță mult-discutată, și pentru care s-a cerut abrogarea ei, are de fapt niște scopuri bine definite — și anume de a-i apăra în fața legii pe cei care sunt corupți. (…) Oamenii au căpătat convingerea că Guvernul, dacă a dat această ordonanță, e ceva în neregulă. Nu știu ce înseamnă miezul nopții pentru unii sau alții„, a mai spus Tăriceanu.

În opinia sa, „această manipulare a prins” și, totodată, discuțiile avute cu partenerii de coaliție au ridicat „un mare semn de întrebare”. „În discuțiile avute în ultimele două-trei zile cu președintele Camerei Deputaților, președintele PSD, cu premierul Grindeanu față de situația creată în țară, a ridicat un mare semn de întrebare — pe de o parte, ordonanța este constituțională, este legală, nu vizează vreo anumită persoană, nu este dată cu dedicație, așa cum s-a spus, vine să corecteze anumite lucruri cerute în mod special de Curtea Constituțională care sunt obligatorii. În fine, toată baza este corectă. Pe de altă parte, e o situație care s-a inflamat din ce în ce mai mult, o percepție care s-a instalat (…) și ne-am pus problema ce facem? Ajungem să avem o țară divizată, o țară care este măcinată de tensiuni, care este măcinată de conflicte, un președinte care din păcate alimentează aceste conflicte… Și, noi, totuși, avem o responsabilitate față de faptul că românii ne-au încredințat totuși conducerea acestei țări, la nivelul Parlamentului și la nivelul Executivului. Totdeauna înțeleptul cedează„, a argumentat președintele Senatului.

El a avut un mesaj pentru susținătorii coaliției PSD-ALDE: „Nu e vorba de a ceda în fata unui adversar, este vorba de a avea înțelepciunea să ne gândim la interesul țării, la interesul major al României și tocmai pentru că această ordonanță nu are niciun fel de ascunzișuri, nu are niciun fel de dedicație specială, am stat și ne-am gândit dacă asta este problema, că așa se percepe, de ce să nu arătăm că putem să o retragem, pentru că nu avem noi niciun fel de interes personal„.

Premierul Sorin Grindeanu a anunţat, sâmbătă seară, că ordonanţa de urgenţă de modificare a codurilor penale va fi abrogată. Mai mult, acesta a precizat că va demara o consultare cu partidele pornind de la forma actuala a ordonanţei, exceptând pragul de 200.000 de lei prevăzut la abuzul în serviciu, pentru a o pune în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.

Anterior, Liderul PSD Liviu Dragnea a afirmat că va propune o soluţie de detensionare a situaţiei din cauză că simte că ”membrii PSD nu mai pot fi ţinuţi în frâu”, fiind posibilă chiar şi abrogarea OUG 13/2017 privind modificarea codurilor penale, cu condiţia ca soluţia să fie acceptată şi de către premierul Grindeanu.