Tăriceanu: Nu a vorbit nimeni de concedieri, dar cheltuielile de personal în sistemul bugetar trebuie menţinute la un anumit nivel

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că susține ideea menţinerii la un anumit nivel a cheltuielilor bugetare și evitarea creșterilor de funcționare a aparatului administrativ, precizând că ''nu a vorbit nimeni de concedieri sau reduceri de salarii''.

RomaniaTV.net
30 oct. 2017, 14:22
Tăriceanu: Nu a vorbit nimeni de concedieri, dar cheltuielile de personal în sistemul bugetar trebuie menţinute la un anumit nivel

„Vreau să fac o corecție. În general nu prea comentez afirmațiile altora, dar pentru că este vorba de colegul meu și cred că informația așa cum ați perceput-o sau întrebarea pe care ați pus-o este departe de ce a declarat dânsul, am să vă fac următoarea precizare: atât eu, cât și el am vorbit despre necesitatea menținerii la un anumit nivel și la nivelul de astăzi a cheltuielilor bugetare și evitarea creșterilor de funcționare a aparatului administrativ, a cheltuielilor generale de funcționare ale statului, cum le-am numit, la actualul nivel, fără ca ele să mai crească în viitor”, a răspuns Tăriceanu, la Senat, întrebat despre oportunitatea unor concedieri sau restructurări în cadrul aparatului bugetar.

Liderul ALDE a subliniat că nu este vorba despre concedieri sau reduceri de salarii. Tăriceanu a mai spus că vor crește cheltuielile cu salariile, pentru că asta prevede programul de guvernare.

„Nu a vorbit nimeni nici de concedieri, nici de reduceri de salarii, ci am precizat, și mai spun încă o dată foarte clar, ca să nu mai existe niciun fel de dubiu: cheltuielile în momentul de față, pe care trebuie să le urmărim cu precădere, sunt cele legate de investiții și prin urmare este necesar să menținem la nivelul actual cheltuielile cu aparatul central și cu administrația. Deci, toți banii care ne vin în plus, pentru că pentru anul viitor avem anticipată din nou o creștere economică importantă, lucru care va însemna fonduri suplimentare la buget, trebuie să chibzuim, aș zice, cu grijă, acești bani și să îi folosim cât mai mult către investiții. Și eu am adăugat încă ceva, săptămâna trecută am vorbit despre cheltuielile îndreptate către zona de cercetare, inovare, dezvoltare”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Secretarul general al ALDE, Daniel Chițoiu, a declarat vineri, la Bistrița, că instituțiile publice au un număr supradimensionat de angajați și că există spațiu pentru efectuarea unor reduceri de personal, subliniind că trebuie făcut un audit de către fiecare ordonator principal de credite pe instituțiile centrale și din subordine.

„Sunt foarte multe instituții publice care au un număr supradimensionat de personal și interesul nostru este de a menține actuala decizie a Guvernului de a nu mai face angajări decât acolo unde există strictul necesar și acolo de unde pleacă persoane din sistemul public și este obligatorie încadrarea pe posturile respective, că nu se poate desfășura activitatea”, a spus Chițoiu.

„A spus (Chițoiu — n.r.) că e nevoie de un audit și cred că e o idee foarte bună. Scopul auditului e să avem o radiografie. Sigur, apoi, pe baza radiografiei se pot trage concluzii și lua anumite măsuri. Eu consider că întotdeauna în administrație există rezerve și, dacă vrei să faci economii, se pot face economii”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.