Tăriceanu, despre avertismentul lui Putin: „Este o ameninţare, nu este numai pură propagandă”

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marți, referindu-se la ultimele reacții venite din partea Rusiei, că reprezintă "o amenințare" și nu doar "pură propagandă".

31 mai 2016, 11:10
Tăriceanu, despre avertismentul lui Putin: „Este o ameninţare, nu este numai pură propagandă”

Tăriceanu a afirmat că a fost pusă în funcțiune baza de la Deveselu, cu sistemul anti-balistic, ‘care ne dă și nouă și celorlalte țări de pe flancul estic, începând cu țările baltice, Polonia, România și în sud Bulgaria, un sentiment de securitate crescută’, potrivit Agerpres.

Partea bună a lucrurilor — că spuneam că trăiesc un sentiment amestecat — este că în sfârșit pe teritoriul României s-a pus în funcțiune baza de la Deveselu, cu sistemul anti-balistic, care ne dă și nouă și celorlalte țări de pe flancul estic, începând cu țările baltice, Polonia, România și în sud, Bulgaria, un sentiment de securitate crescută. Viitoarea prezență a unor militari americani, la fel pe teritoriul României, este parte din această construcție care o să ne reclădească sentimentul că există solidaritate și că suntem mai bine apărați. Dar lucrul acesta nu face să descrească amenințarea, cel puțin pentru moment. Deci este o amenințare, nu este numai pură propagandă și declarații. Vedem că aceste declarații sunt însoțite din partea Rusiei de fapte și fapte grave, care sunt condamnate, numai că există și în rândul aliaților țări care consideră că interesul pe termen scurt e mai important. Și atunci sunt dispuse să facă din nou anumite concesii Rusiei și atunci Rusia știe foarte bine să exploateze în favoarea ei și în defavoarea noastră‘, a susținut președintele Senatului.

Tăriceanu a precizat că se află încă sub impresia lipsei de reacție și de acțiune a NATO și a aliaților occidentali după invadarea, în 2008, de către Rusia a Georgiei, ‘când a existat o atitudine de pasivitate și de neînțelegere a schimbării modului de acțiune al Rusiei, care a devenit unul agresiv’.

Și acest comportament agresiv, care nu a fost înțeles la vremea respectivă, a făcut ca NATO să rămână cu bazele mai ‘avansate’ în Germania și flancul estic și sud-estic al NATO să fie descoperit. Până s-a produs criza din Ucraina și ocupare a Crimeii. Ocuparea Crimeii știți cu ce echivalează, Rusia nu mai are nevoie de un portavion în Marea Neagră, portavionul se numește Crimeea. Au baze care sunt mult mai simplu de folosit decât utilizarea unui portavion. În momentul acesta deodată s-au trezit la realitate‘, a subliniat Tăriceanu.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat vineri România și Polonia că s-ar putea afla în raza de acțiune a rachetelor ruse, deoarece găzduiesc elemente ale scutului antirachetă american, pe care Moscova îl consideră o amenințare.

CITEŞTE ŞI: Ponta, ironic cu Iohannis: Să ne rugăm la Dumnezeu să nu ne atace Rusia în weekend sau când Comandantul e în Florida