Tăriceanu, despre posibile audieri la Comisia privind alegerile din 2009: Toţi suntem egali în faţa legii

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că persoanele care ar putea fi invitate la audieri la Comisia parlamentară de anchetă referitoare la alegerile prezidențiale din 2009 au "obligația să se prezinte".

22 apr. 2017, 17:47
Tăriceanu, despre posibile audieri la Comisia privind alegerile din 2009: Toţi suntem egali în faţa legii

„Toți cetățenii români au drepturi și obligații egale, toți suntem egali în fața legii. Dacă Parlamentul hotărăște constituirea unei comisii de ancheta și hotărăște să audieze o serie de persoane care pot să aibă informații relevante, cred ca este obligația tuturor, fără niciun fel de excepție, să se prezinte în fața comisiei. Dacă noi ne referim la țara pe care o privim cu extremă admirație, Statele Unite, acolo, nu foarte demult, în timpul mandatului președintelui Clinton, președintele SUA a fost convocat pentru audieri la comisia senatorială de anchetă și s-a prezentat. Și nu era procurorul Statelor Unite, ci era președintele Statelor Unite. Deci dacă vrem să acceptam regulile democrației așa cum sunt ele, atunci cred că este obligația tuturor să se prezinte la comisia parlamentara de anchetă și nu există categorii speciale care să fie scutite de aceasta obligație”, a afirmat Tăriceanu, sâmbătă, la Parlament.

Potrivit Agerpres, întrebat dacă președintele PSD, Liviu Dragnea, ar putea fi audiat de această comisie, Tăriceanu a răspuns: „Poate fi, nu există niciun fel de impediment pentru această situație”.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, că magistrații pot fi audiați doar de către alți magistrați și că, în opinia sa, aceștia nu au ce căuta în comisii de genul celei parlamentare de anchetă cu privire la alegerile prezidențiale din 2009.