Tăriceanu, despre proiectul privind Casa Regală: Nu schimbă statutul juridic al Palatului Elisabeta

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că prin proiectul iniţiat de el şi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, referitor la Casa Regală nu se schimbă statutul juridic al Palatului Elisabeta şi nu se ia în discuţie forma de guvernământ a României.

21 dec. 2017, 15:08
Tăriceanu, despre proiectul privind Casa Regală: Nu schimbă statutul juridic al Palatului Elisabeta

„Palatul Elisabeta este proprietatea statului român şi prin proiectul pe care l-am depus nu se schimbă statutul juridic al Palatului Elisabeta. Până la moartea regelui a fost dat în folosinţa familiei regale şi propunerea pe care am făcut-o este să rămână în continuare în folosinţă, nu în proprietate. (…) Cetăţenii, într-o majoritate covârşitoare, s-au manifestat în acest moment foarte trist (n.r. – decesul regelui Mihai), şi-au arătat susţinerea pentru Casa Regală pentru valorile pe care ea le-a întruchipat, pentru ceea ce a făcut monarhia în istoria României. Trebuie să ţinem cont că modernizarea României începută în a doua jumătate a secolului XIX a fost făcută în bună măsură şi cu contribuţia monarhiei în România, a regelui Carol, în secolul XX a regelui Ferdinand, mergând până mai departe. Eu cred că proiectul pe care l-am iniţiat împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor nu face decât să recunoască o dată în plus rolul pe care l-a avut monarhia şi Casa Regală în România. Şi această recunoaştere trebuie să se realizeze în mod concret şi util pentru România”, a afirmat Tăriceanu, joi, la Parlament.

El a subliniat că îşi doreşte „ca urmaşii regelui Mihai, Casa Regală a României, să poată în continuare să reprezinte România”.

Citeşte şi: Mihai Tudose: Palatul Elisabeta trebuie să revină statului român. Liviu Dragnea: Discutăm mâine UPDATE

 

„Prin acţiunile pe care le face să ajute România aşa cum a făcut-o nu cu foarte mult timp în urmă înainte de aderarea României la Uniunea Europeană şi la NATO, când – cu toţii ştim – Casa Regală şi-a adus o contribuţie deosebită. Cred că ar fi din partea noastră un gest de minimă recunoştinţă şi apreciere pentru a da un statut de instituţie de interes public Casei Regale. În acest fel facem o legătură între istorie, tradiţii şi prezent”, a spus Tăriceanu.

Întrebat ce şanse sunt ca proiectul să fie adoptat, în condiţiile în care mulţi parlamentari sunt republicani, Tăriceanu a spus: „Să ştiţi că nu este o incompatibilitate. Cred că este o întrebare foarte bună. Proiectul nu pune în discuţie forma de guvernământ a României. Chiar dacă suntem în continuare o republică, Casa Regală a funcţionat în condiţiile actuale în România. Noi am organizat funeralii la nivel de şef de stat pentru regele Mihai. Lucrul acesta nu cred că intră în cea mai mică contradicţie cu proiectul pe care l-am iniţiat şi care nu are legătură cu (…) forma de guvernământ a României. Aşa cum este Constituţia acum, discuţia aceasta nu cred că afectează într-un fel prevederile constituţionale. Vă spun că nu afectează în niciun fel”.

El a precizat că niciun parlamentar de la PSD cu care a discutat nu s-a opus, dar a menţionat că există observaţii pe marginea proiectului din partea Ministerului Justiţiei şi a Ministerului de Finanţe, care trebuie analizate şi „luate în considerare” în cadrul proiectului.

„Nu dăm niciun ban Casei Regale. Există însă în proiectul de lege prevederea potrivit căreia va exista un aparat de lucru care va ajuta Casa Regală să îţi asigure funcţiile de reprezentare publică şi care urmează să fie plătit de la buget anual prin hotărâre de guvern. Transparent şi legal, aşa cum sunt şi alte instituţii de interes public. Nu ar fi niciun fel de excepţie sau de derogare sau de favoare în cazul acestui proiect”, a mai spus Tăriceanu.

Premierul Mihai Tudose a precizat, joi, la Parlament, că a formulat un punct de vedere personal când s-a referit la faptul că nu susţine proiectul de lege privind statutul Casei Regale, apreciind că Palatul Elisabeta ar trebui să revină în administrarea şi proprietatea statului român după decesul regelui Mihai.