Tăriceanu îi cere lui Iohannis să renunțe la ‘planurile de anulare a rezultatului alegerilor’ și să evite escaladarea manifestațiilor

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, îi transmite președintelui Klaus Iohannis să se implice pentru a evita o escaladare a manifestațiilor din stradă și să abandoneze "planurile de anulare a rezultatului alegerilor" parlamentare, deoarece în caz contrar va trebui să-și asume "o grea răspundere față de poporul român".

06 feb. 2017, 12:43
Tăriceanu îi cere lui Iohannis să renunțe la ‘planurile de anulare a rezultatului alegerilor’ și să evite escaladarea manifestațiilor

„Vă solicit în modul cel mai ferm să renunțați la încercarea antidemocratică de a inversa rezultatul alegerilor, să abandonați activitățile Dumneavoastră neconstituționale și să luați acele măsuri la care vă obligă funcția, pentru ca acțiunea politică democratică și responsabilă să ia locul escaladării manifestațiilor stradale. În caz contrar, pe lângă faptul că nu veți reuși să vă duceți la bun sfârșit planurile de anulare a rezultatului alegerilor, vă asumați o grea răspundere față de poporul român”, afirmă Tăriceanu luni, într-o scrisoare deschisă adresată șefului statului.

Potrivit președintelui Senatului, Klaus Iohannis este obligat, prin funcția pe care o deține, să se supună majorității votului popular de la alegerile parlamentare din 11 decembrie și să accepte că partidele pentru care a „militat” au rămas în opoziție.

„Președintele României ar fi trebuit să fie primul care să îndemne ca dialogul politic purtat în Parlament să ia locul demonstrațiilor de stradă o dată cu abrogarea OUG 13/2017. Tăcerea Dumneavoastră este un îndemn implicit la escaladarea protestelor devenite nelegitime o dată cu abrogarea Ordonanței și este mai mult decât grăitoare în legătură cu planul instaurării ‘guvernului meu’, contrar rezultatului alegerilor”, susține Tăriceanu.

Președintele Senatului amintește că a făcut un apel la toți liderii politici pentru ca demonstrațiile de stradă să înceteze, deoarece consideră că situația poate degenera și poate scăpa de sub control, iar efectele ar putea fi imprevizibile.

„Motivul demonstrațiilor pentru unii, pretext pentru alții, a fost procedura prin care Guvernul a adoptat Ordonanța. Cabinetul Grindeanu a făcut pasul înapoi, ceea ce poate fi interpretat ca o recunoaștere implicită a greșelii comise în această speță. Decizia Guvernului de abrogare a OUG 13/2017 demonstrează fără echivoc că nu a existat o agendă ascunsă și nici nu avea vreo anumită ‘dedicație’. Dacă Ordonanța ar fi fost motivul real al prezenței în stradă a multor manifestanți, era normal ca după abrogarea ei protestul să înceteze. Nu s-a întâmplat așa, pentru că o parte a demonstranților a trecut la o nouă revendicare: demisia Guvernului”, spune Călin Popescu-Tăriceanu.

În opinia președintelui Senatului, acțiunile șefului statului l-au „consacrat drept partizan activ al unor forțe politice și oculte” și l-au „descalificat din rolul de moderator conferit de Constituție”.

„Din informațiile mele directe, din relatările presei, dar mai cu seamă din afirmația Dumneavoastră, cum că ‘românii mei se află în stradă’, rezultă că masa demonstranților a fost alcătuită din două categorii: cetățeni cu simpatii politice diverse, dar sincer nemulțumiți de Ordonanță, și a doua categorie, susținători ai partidelor care au pierdut de o manieră categorică alegerile și pentru care aceasta era un bun pretext pentru anularea rezultatului alegerilor. Printre aceștia din urmă vă numărați și Dumneavoastră, fiind chiar unul dintre promotori”, mai susține Călin Popescu-Tăriceanu, în scrisoarea deschisă.

CITEŞTE ŞI: Tăriceanu: Guvernul nu e vinovat, vinovaţi sunt cei care au făcut campanie de dezinformare