Tăriceanu îl acuză pe Băsescu că se foloseşte de „binomul DNA-SRI” pentru distrugerea adversarilor politici

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi, că în România s-a născut o "superputere" formată din "binomul DNA-SRI", care are la origini dorința fostului președinte Traian Băsescu de a avea controlul asupra unor instituții de forță ale statului, prin care să își consolideze poziția de principal arbitru și decident în politică și cu care să își distrugă adversarii politici.

26 mai 2016, 16:19
Tăriceanu îl acuză pe Băsescu că se foloseşte de „binomul DNA-SRI” pentru distrugerea adversarilor politici

Cred că am sesizat cu toții o declarație a fostului președinte Băsescu, despre care orice s-ar spune, nu poți spune că nu este în cunoștință de cauză când atinge anumite subiecte. Și această declarație este și gravă, dar și relevantă. Serviciile te pot compromite, te pot „ajuta” să ai un dosar, dar nu te omoară, a spus domnul președinte referitor la cazul Condrea. Deci excludea posibilitatea ca serviciile să fie implicate în moartea lui Condrea. Eu nu vreau să discut de moartea lui Condrea, cu toate că problema Hexi Pharma și scandalul dezinfectanților este unul care văd că e de profund și de actualitate și astăzi. Vreau să subliniez gravitatea afirmațiilor președintelui, de care spuneam că vorbește în cunoștință de cauză, pentru că zece ani de zile a condus și parchetele și serviciile. Păi dacă acesta este statul de drept pe care l-a pus pe picioare, în care cei la care face referire te pot compromite sau pot să-ți facă un dosar, atunci este clar că ceea ce spun eu de multă vreme și văd că acum au început și alții să sesizeze că am dreptate (…) că în România s-a născut o superputere formată din binomul DNA-SRI, care este scăpată de sub orice control civil și ajunge să facă abuz de putere (…)„, a spus Tăriceanu în cadrul unei conferințe de presă, transmite Agerpres.

Tăriceanu a mai afirmat că principala cauză a formării acestei „superputeri” este dorința lui Traian Băsescu de a avea controlul asupra unor instituții de forță ale statului, prin care să își consolideze poziția de principal arbitru și decident în politică și cu care să își distrugă adversarii politici.

Fostul președinte a vrut să aibă controlul asupra unor instituții de forță care să îi servească pe de o parte în consolidarea prizei politice proprii și a poziției lui de principal arbitru și decident în politică. Ulterior, pe măsură ce li s-a dat apă la moară, au crescut ca influență, ca importanță, au început să-și extindă câmpul tactic și la un moment dat cred că inclusiv el a scăpat lucrurile de sub control. (…) A folosit aceste instrumente pentru distrugerea adversarilor politici — pe mine nu a reușit să mă distrugă, dar au fost alții care au tras ponoasele acestei modalități primitive de a face politică, specifică regimurilor totalitare: să folosești pârghiile și instrumentele statului pentru distrugerea adversarilor politici, așa cum a fost în perioada Stalin, Ghorghiu Dej, Ana Pauker. Iar după plecarea lui Băsescu de la putere, toți băieții ăștia s-au simțit complet descătușați, nu mai aveau nici măcar eventual un stăpân pe undeva. Ei sunt cei care azi iau și decizi politice și au declanșat vânătorile, perturbarea democratică care se produce în alegerile de astăzi cine o face?„, a mai afirmat Tăriceanu.

Președintele Senatului a mai spus că România se află, azi, într-o fază în care echilibrul puterilor în stat a fost puternic dereglat, Parlamentul nefiind capabil să își exercite funcțiile esențiale: nici cea de dezbatere, nici cea legislativă, nici cea de control asupra diverselor instituții, cum este cazul comisiei de control parlamentar al serviciilor.

Avem o componentă a puterii judecătorești care lucrează foarte bine într-o frăție extraordinară cu serviciile după mărturisirea celor din servicii. Aduceți-vă aminte declarația domnului general nu mai știu cum îl cheamă care spunea că justiția a devenit câmp tactic pentru servicii. Asta nu e ceea ce se numește în accepțiunea curentă în lumea occidentală stat de drept. Acesta este modelul Putin și, din păcate, avem un președinte care este spectator la toată această chestiune. (…)Din punctul de vedere al comportamentului în public, mă bucur că avem un om sobru, dar sobrietatea e una și lipsa de acțiune și complezența față de ceea ce se întâmplă în România nu trebuie să fie caracteristica președintelui. Președintele nu trebuie să stea într-o atitudine de contemplare în care urmărește atent„, a mai afirmat președintele Senatului.