Tăriceanu: Îl felicit pe premier pentru decizia de abrogare a OUG. Am programate deplasări externe pentru a explica situaţia

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, sâmbătă seară, că a discutat cu unii ambasadori și are programate în perioada următoare o serie de întâlniri cu partenerii externi pentru a explica situația din țară, menționând că îl felicită pe premierul Sorin Grindeanu pentru decizia de abrogare a ordonanței privind Codurile Penale.

04 feb. 2017, 20:45
Tăriceanu: Îl felicit pe premier pentru decizia de abrogare a OUG. Am programate deplasări externe pentru a explica situaţia

„Cu unii din ambasadori am discutat și eu, nu cu toți. Am programate o serie de întâlniri în perioada următoare. S-a întâlnit premierul Grindeanu, s-a întâlnit ministrul de externe, s-a întâlnit Liviu Dragnea (cu ambasadori — n.r.). Eu o să fac și eu probabil niște deplasări externe ca să explicăm partenerilor noștri externi care este situația”, a spus Tăriceanu, la România TV.

El a spus că pentru mulți străini lucrurile au o interpretare „simplistă”,

„Privit din afară lucrurile au fost prezentate în felul următor, pentru mulți străini. Ei consideră că în România există două grupuri, două tendințe: cei buni care vor să continue în România lupta împotriva corupției și, eventual, îl au în frunte pe președinte și cei răi, în care probabil mă aflu și eu, care vor să renunțe la lupta împotriva corupției și să lase corupția să revină (…). Față de această interpretare simplistă, că sunt unii buni care nu vor corupție și sunt unii răi care, eventual, ar vrea, eu am să vă spun că lucrurile sunt mult, mult mai complicate. În România nu este vorba de lupta anticorpție (…). Ce se întâmplă în România de astăzi este o luptă foarte dură între cei care au acaparat puterea reală în România, care sunt foarte oculte, nu au legitimitate, mă refer la instituțiile de forță și care îl susțin pe președintele Iohannis. (…) Aceste forțe sunt contrapuse forțelor legitime, Parlamentul și Guvernul”, a explicat Tăriceanu.

Președintele Senatului a mai spus că, în perioada următoare, va exista un plan de acțiune și comunicare a „lucrurilor esențiale” pe care și le doresc românii, iar premierul Grindeanu a luat „cu responsabilitate” decizia de abrogare a ordonanței 13.

„În perioada următoare va exista un plan de acțiune și de comunicare pe lucrurile esențiale pe care românii și le doresc și nu ne lăsăm antrenați în acest joc în care să stăm să dăm explicații nesfârșite. Eu cred că Guvernul condus de premierul Grindeanu a luat o hotărâre de foarte multă responsabilitate. Îl felicit pentru acest lucru. Apreciez acest gest și sper că oamenii să aprecieze și trebuie să ne punem la treabă. Am fost votați de oameni nu ca să stăm într-o dispută”, a adăugat Tăriceanu.

El a susținut că decizia de retragere a ordonanței s-a făcut luând în calcul și faptul că simpatizanții coaliției la guvernare doreau să iasă la manifestații, existând riscul unor ciocniri violente.

„La noi a fost o mare discuție și votanții noștri și simpatizanții noștri și-au dorit să iasă la manifestații în stradă. Cu toții am stat și ne-am gândit. Cu toții avem opțiuni nu putem tolera ce s-a întâmpla în țară. Ne-am dat seama că dacă și noi scoatem oamenii în stradă riscul de a provoca ciocniri violente și totul să degenereze, România să fie aruncată în aer a fost foarte mare. Acesta este motivul pentru care și noi am gândit la nivel politic și premierul Grindeanu cu toată responsabilitatea, am luat această decizie. În baza vorbei cunoscute care funcționează nu numai în România: Înțeleptul cedează întotdeauna”, a mai spus Tăriceanu.