Tăriceanu, la Congresul ALDE: Aveam un binom – Ceauşescu şi Lenuţa. În 2015, am fost în pericol să avem alt binom – Coldea şi Codruţa

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a criticat sâmbătă, de la tribuna congresului formaţiunii, ”abuzurile” unor instituţii de forţă ”mascate” în lupta anticorupţie, făcând o paralelă între perioada comunistă, când ”aveam binomul Ceauşescu şi Lenuţa” şi perioada actuală când, ”în 2015 am fost în pericol să avem alt binom, Coldea şi Codruţa”.

22 apr. 2017, 10:19
Tăriceanu, la Congresul ALDE: Aveam un binom – Ceauşescu şi Lenuţa. În 2015, am fost în pericol să avem alt binom – Coldea şi Codruţa

„Suntem la o răscruce de drumuri. Faptul că astăzi sunt demascate sute de cazuri de abuzuri similare cu cele comise împotriva Marianei Rarinca. Nu garantează că ele nu se vor repeta. În comunism ştiţi că aveam un binom: Ceauşescu şi Lenuţa. în 2015 am fost în pericol să avem alt binom, pe Coldea şi Codruţa”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, potrivit news.ro.

El a explicat că în 2017 se pare că „acest pericol a scăzut semnificativ”, dar totuşi are zeci de întrebări legate de implicarea unor personaje cheie în viaţa politică şi democratică, „care au creat în România un sistem de putere paralel, democratic, nelegitim şi corupt”.

„Luptând de zor împotriva corupţiei, depăşind chiar planul, o serie de instituţii chemate să combată acest flagel au ajuns să fie ele însele cuprinse de un virus extrem de periculos pentru democraţie, şi anume corupţia de putere. Aud în ultimul timp tot mai des o vorbă: statul suntem noi. Eu vreau să vă spun clar şi răspicat: noi nu poate însemna decât cetăţenii şi reprezentanţii acestora aleşi prin vot. Statul suntem noi nu trebuie să însemne o mână de oameni fără legitimitate democratică care decid la şpriţ rezultatul alegerilor şi care cenzurează deciziile politice, sociale sau economice. Viitorul României depinde de forţa noastră de a întări democraţia, de a avea instituţii puternice şi lideri aleşi prin vot democratic care au libertatea şi curajul de a exercita puterea acordată de cetăţeni”, a mai spus Tăriceanu, la congresul ALDE.

El a adus vorba şi despre protestele de la începutul acestui an, spunând că tinerii au fost folosiţi ca „masă de manevră”.

„Din păcate, avem şi noi responsabilitatea noastră pentru această stare de fapt. Nu am găsit metodele de a comunica eficient cu noua generaţie de tineri şi am lăsat ca dezamăgirea lor să fie manevrată şi manipulată fără scrupule. Şi i-au folosit pe aceşti tineri ca masă de manevră”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.

Tăriceanu a mai afirmat că acest lucru aduce aminte de perioada comunistă.

„Îmi amintesc că în anii 90, tinerii erau cuprinşi de o atitudine feroce binomului din perioada comunistă, adică Ceauşescu şi Lenuţa. Acum am văzut cu stupoare, nu mi-a vent să cred când am văzut mulţi tineri susţinând binoul Coldea şi Codruţa. Ei nu înţeleg, din păcate, pericolul încălcării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor pentru că, spre deosebire de tinerii de la încpeutul anilor 90, nu au trăit experienţa traumatizantă a comunismului”, a precizat copreşedintele ALDE.