Tăriceanu: Mâine le comunic oficial lui Dragnea şi Grindeanu decizia de retragere a sprijinului pentru Constantin

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a precizat, duminică, după şedinţa BPC, că luni le va comunica oficial liderului PSD Liviu Dragnea şi premierului Sorin Grindeanu decizia de retragere a sprijinului politic vicepremierului Daniel Constantin.

26 mart. 2017, 15:08
Tăriceanu: Mâine le comunic oficial lui Dragnea şi Grindeanu decizia de retragere a sprijinului pentru Constantin

„Principala decizie care a fost astăzi luată după o lungă dezbatere a fost cea referitoare la retragerea sprijinului politic pentru domnul Daniel Constantin din funcţia de vicepremier şi ministru al Mediului. Votul a fost extrem de clar, au fost 86 de voturi pentru, 5 abţineri şi 12 voturi împotrivă. Şi eu m-am abţinut la acest vot”, a anunţat Tăriceanu la finalul şedinţei.

Daniel Constantin, despre retragerea sprijinului politic: Decizia este nestatutară. Mingea este în terenul lui Dragnea şi Grindeanu

El a spus că, „de o bună bucată de vreme”, agenda politică a lui Daniel Constantin este în divergenţă totală cu aceea a ALDE.

„Avem azi imaginea unui stat deformat în care deciziile importante în loc să fie luate de reprezentanţii cetăţenilor, de instituţiile reprezentative, Parlament şi Guvern, au fost luate în trecut de cercuri restrânse de putere care erau dominate de ceea ce se numeşte în mod comun binomul sau trinomul. Am constatat că, în timp ce împreună cu cea mai mare parte a colegilor mei am militat pentru revenirea la normele fundamentale ale unui stat de drept autentic, colegul nostru a devenit un susţinător şi un cântăreţ pe faţă al sistemului şi al binomului şi aceasta este o contradicţie majoră între principiile fundamentale ale liberalismului şi un om care se pretinde a fi liberal”, a continuat Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu a spus că, practic, drumurile lor s-au despărţit politic în acest fel.

„Şi colegii nu au acceptat ca partidul să fie reprezentat în Guvern de un ministru care are asemenea opţiuni şi parcă se prezintă ca un fel de tehnocrat. Politică tehnocrată se poate face în guverne tehnocrate, dacă vor mai ajunge vreodată să existe în România”, a susţinut Tăriceanu.

Întrebat dacă a existat o consultare cu premierul Grindeanu, Tăriceanu a răspuns: „Mâine o să avem o reuniune politică la nivel de coaliţie în care să le comunic oficial. Le voi comunica colegilor noştri şi primului-ministru propunerile pe care le vom face pentru funcţia de ministru al Mediului şi vicepremier în persoana actualului ministru al Relaţiei cu Parlamentul, Graţiela Gavrilescu. Pentru funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, BPC l-a votat pe liderul grupului senatorilor, Viorel Ilie.

El a mai spus deciziile vor fi luate în comun în alianţă între PSD şi ALDE.

Tăriceanu a precizat că nu s-a pus niciun moment în discuţie acordul de fucnţionare a coaliţiei PSD –ALDE.

Întrebat dacă prevederile protocolului coaliţiei pot să reprezinte un obstacol în calea deciziei ALDE, el a răspuns negativ.