Tăriceanu: Monarhia constituţională este o opţiune posibilă. Va trebui decisă de cetăţeni

Candidatul independent la prezidenţiale Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică, după o acţiune electorală în parcul Herăstrău, că opţiunea pentru monarhia constituţională poate fi una posibilă, dar acest lucru va trebui decis de cetăţeni, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
12 oct. 2014, 12:22
Tăriceanu: Monarhia constituţională este o opţiune posibilă. Va trebui decisă de cetăţeni

„Există în momentul de faţă – sondajele arată, nu este părerea mea exclusivă – o simpatie foarte mare pentru Casa Regală şi o încredere foarte mare faţă de monarhie şi Casa Regală a României. Şi această opţiune, după părerea mea, care la începutul anilor ’90 îi făcea pe mulţi să aibă o atitudine violentă şi agresivă, contrară, iată că s-a schimbat. Probabil că nu va trece multă vreme până când o astfel de discuţie despre monarhia constituţională se va putea face cu calm, cu raţiune. Şi sigur că este o opţiune posibilă şi acest lucru îl vor decide cetăţenii„, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Candidatul independent a răspuns astfel întrebat de jurnalişti care este opinia sa în privinţa organizării unui referendum care să pună în discuţie forma de guvernământ, temă avansată sâmbătă de candidatul alianţei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta.

Tăriceanu, aflat duminică în Parcul Herăstrău la o acţiune electorală alături de mai mulţi membri şi simpatizanţi ai PLR, a fost abordat de un cetăţean care i-a solicitat să readucă monarhia constituţională în România.

Liderul PLR a adăugat că România poate lua exemplu pe acest subiect de la monarhiile constituţionale din Uniunea Europeană.

„Observăm că toate sunt ţări prospere. Ţări care se bucură de respectul celorlalţi, ţări care sunt bine guvernate”, a mai declarat preşedintele PLR.

Tăriceanu nu a dorit să răspundă direct, întrebat dacă el, personal, este pentru ideea de monarhie. „Eu cred că ar trebui să fim pro pentru orice idee care ar fi în favoarea României”, a arătat el.

Premierul Victor Ponta a afirmat sâmbătă, la Curtea de Argeş, că dacă va fi ales preşedinte va aduce în discuţia publică chestiunea formei de guvernământ, neexcluzând nici posibilitatea organizării unui referendum. El a adăugat că are o relaţie foarte bună cu Casa Regală a României şi recunoaşte rolul important pe care monarhia l-a avut în istoria ţării.

Citeşte şi Propunerea lui Tăriceanu pentru revizuirea Constituţiei: Reinstaurarea monarhiei