Tăriceanu: Nu e normal ca la parchete de nivel înalt, Parchetul General, să lucreze persoane care nu au suficientă experienţă

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţine modificările privind majorarea vechimii pentru procurorii care lcurează la pacrehete de rang înalt, el afirmând că ”nu e normal ca la parchete de nivel înalt, Parchetul General, să lucreze persoane care nu au suficientă experienţă” şi care „îşi fac ucenicia pe dosare complicate”.

15 oct. 2018, 12:32
Tăriceanu: Nu e normal ca la parchete de nivel înalt, Parchetul General, să lucreze persoane care nu au suficientă experienţă

Întrebat, luni, ce părere are despre afirmaţiile procurorul general al României, Augustin Lazăr, potrivit cărora ar putea apărea probleme în instrumentarea unor dosare importante pentru că mulţi procurori detaşaţi la Parchetul Militar sau la DIICOT nu vor putea să-şi continue activitatea, în urma adoptării acestei ordonanţe, Călin Popescu Tăriceanu a spus că lipsa de experienţă a unor rocuror „ar fi trebuit să dea de gândit” celor care au făcut detaşările acestora la unele parchete.

„Nu aş vrea să fac multe comentarii în legătură cu aceste chestiuni, care ţin de organizarea modului în care sunt alocate dosarele. Ceea ce pot să vă spun este că nu mi se pare normal ca la parchete de nivel înalt, Parchetul General, să lucreze persoane care nu au suficientă experienţă şi acest lucru ar fi trebuit să le dea de gândit celor care au hotărât detaşările unor procurori lipsiţi de experienţă pentru a instrumenta astfel de dosare, dacă e cazul. Eu vorbesc în principiu. Nu cunosc dosarele la care faceţi referire sau la care face referire procurorul general. Dar ca chestiune de principiu, cred că peste tot e normal să lucreze oameni care au deja acumulată o bună experienţă profesională şi nu persoane care, sigur, îşi fac ucenicia, ca să zic aşa, pe dosare complicate” a afrimat Tăriceanu.

Întrebat fiind dacă a avut anterior o discuţie cu Tudorel Toader şi cu Liviu Dragnea cu privire la această ordonanţă, preşedintele Senatului a răspuns că a avut discuţii care au vizat, în principal, temele ridicate în raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia precum vârsta de pensionare a magistraţilor sau chestiuni referitoate la „funcţionarea anumitor mecanisme din cadrul justiţiei”. Tăriceanu a spus că aceste puncte „nu creează probleme de impact”.

Tăriceanu a adăugat, în acest context, că, în opinia sa, nici problema pensionării magistraţilor, aşa cum a fost decisă iniţial în Parlament, „nu crează o problemă de impact reală, dar pentru a arăta toată disponibilitatea pe care o avem în relaţia cu Comisia de la Veneţia şi cu partenerii europeni această propunere a fost luată în considerare şi s-au făcut modificările pe cale de consecinţă”.

Guvernul a adoptat OUG pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul Justiţiei, a anunţat luni ministrrul Justiţiei Tudorel Toader, care a precizat că demersul a fost necesar pentru corelarea unora dintre prevederi, pentru preluarea unora dintre recomandările Comisiei de la Veneţia şi pentru preluarea unora dintre solicitările CSM.