Tăriceanu: Toader nu are în minte, ceea ce mi se pare sănătos, să pună un procuror-şef la DNA care provine din DNA

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, crede că este “sănătos” faptul că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu vrea să desemneze la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) un procuror care provine din instituţie. El spune că nu pleacă de la premisa că toţi procurorii DNA au greşit, dar instituţia a fost “aşa rău pervetită sub conducerea lui Kovesi”, încât, din motive de siguranţă, e bine ca noul şef al DNA să nu aibă “obligaţii cu cei care sunt în momentul de faţă în această structură”.

RomaniaTV.net
07 aug. 2018, 19:34
Tăriceanu: Toader nu are în minte, ceea ce mi se pare sănătos, să pună un procuror-şef la DNA care provine din DNA

“A fost săptămâna trecută prima faza de selecţie a unui nou procuror la DNA şi a fost aici în studio ministrul Tudorel Toader şi l-am urmărit în acea seară foarte atent. Cred că a vorbit despre criteriile pe care le-a avut în vedere pentru desemnarea înlocuitorului la cârma DNA şi a făcut câteva ironii fine şi eu am înţeles un lucru – că nu are în minte, ceea ce mi se pare sănătos, să pună un procuror (şef – n.r.) la DNA care provine din DNA”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Antena 3.

Acesta a spus că nu pleacă de la premisa că toţi din DNA au procedat incorect şi ilegal, dar structura a fost “pervertită” de Laura Coduţa Kovesi, iar alţii “suportă consecinţele de percepţie”.

Citeşte şi: Tudorel Toader: Cel care va fi desemnat pentru şefia DNA nu trebuie să fi beneficiat de delegări sau promovări preferenţiale

“E foarte greu să apreciezi, fără să plec de la premisa că toţi care sunt din DNA au greşit, că au procedat incorect, ilegal (…) să spui că aleg grâul de neghină şi îl numesc pe cutare pentru că mi se pare mie că e de încredere, după ce toată structura a fost aşa rău pervetită sub conducerea lui Kovesi. Sunt oameni care poate nu au niciun fel de vină, dar acum suportă consecinţele de percepţie şi de multe ori lucrăm cu percepţii, nu cu realităţi, dar nici nu există intrumentele pentru a face o alegere exactă cu penseta. Atunci, pentru motive de siguranţă, eu cred că e bine să fie adus cineva din afara DNA, care nu are niciun fel de legături, obligaţii cu cei care sunt în momentul de faţă în această structură”, a mai punctat acesta.

Ministrul Justiţiei a afirmat marţi seară, într-o intervenţie telefonică la România Tv, că le recomandă tuturor procurorilor care au abilităţi manageriale, îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege privind vechimea şi sunt „ataşaţi drepturilor şi libertăţilor fundamentale” să se înscrie la concursul pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al DNA.

Tudorel Toader a subliniat că, pe lângă condiţiile prevăzute de lege, cel care va fi desmenat trebuie să corespundă şi altor criterii, între care şi acela de a nu fi beneficiat de delegări ori promovări preferenţiale.

Ministerul Justiţiei a reluat luni procedura de selecţie pentru funcţia de procuror-şef al DNA, după ce, la prima selecţie, ministrul Tudorel Toader nu a acceptat niciunul din cei patru candidaţi. Candidaţii pot depune cererile de înscriere până la data de 24 august, în perioada 3-5 septembrie vor susţine interviul cu ministrul Justiţiei, iar în 6 septembrie vor fi anunţate rezultatele selecţiei.