Apa Nova Bucureşti, investiţie de 130 de milioane de lei pentru modernizarea reţelei de apă şi canal, în 2017

Totalul investiţiilor realizate de Apa Nova Bucureşti în anul 2016 a fost de 129 de milioane de lei, iar pentru 2017 este prevăzut acelaşi buget de investiţii, care se va orienta masiv către reabilitarea reţelei de canalizare, a declarat, marţi, Alexandru Moldovan directorul Departamentului operare şi mentenanţă Apa Nova Bucureşti, într-o conferinţă de presă.

RomaniaTV.net
14 mart. 2017, 14:19
Apa Nova Bucureşti, investiţie de 130 de milioane de lei pentru modernizarea reţelei de apă şi canal, în 2017

‘Din analiza făcută de specialiştii noştri privind vechimea reţelei de canalizare – unele sunt mai vechi de 100 de ani – s-a stabilit ca procentul masiv de investiţii să fie în anii următori în reţeaua de canalizare. Astfel, vor fi reabilitaţi 19,5 kilometri de reţea de canalizare, cele mai importante lucrări fiind colectoarele de pe Şoseaua Mihai Bravu şi Bulevardul Corneliu Coposu, dar toate vor fi în coordonare cu lucrările majore ale PMB (…)’, a spus Moldovan.

Potrivit sursei citate, Apa Nova Bucureşti a intervenit anul trecut la remedierea a peste 7.000 de avarii pe reţeaua de apă potabilă şi la peste 14.000 de reclamaţii pe reţeaua de canalizare, numărul de reclamaţii fiind în scădere cu circa 25% faţă de anul 2011, când a început operarea integrată a sistemului de apă şi canalizare.

De asemenea, tot în anul 2016 au fost curăţate 26.483 guri de scurgere şi 263 km de reţea de canalizare.

Pe partea de investiţii, au fost modernizaţi 20,5 km reţea de apă, principalele lucrări fiind în zona Teiul Doamnei (1,7 km), Izvor Coşbuc (1,7 km), Iuliu Maniu (1,2 km), iar pe partea de 4,8 km reţea de canalizare, cele mai importante lucrări au fost pe str. Floreasca, Piaţa Sudului, Izvorul Oltului.

Directorul Apa Nova Bucureşti a precizat că toate investiţiile făcute în cei 16 ani de concesiune (aproximativ 400 milioane de euro) au fost asigurate exclusiv din fonduri proprii, în condiţiile în care Apa Nova nu primeşte subvenţii din bani publici, contribuind însă la bugetul local prin dividendele plătite Primăriei Capitalei, în calitatea sa de acţionar în cadrul companiei.

Canalizarea Municipiului Bucureşti a fost realizată la sfârşitul secolului al XIX-lea (1881-1889), pe baza unor proiecte generale de canalizare.

În prezent, reţeaua de colectare existentă cuprinde 12 colectoare principale şi 12 colectoare secundare, la care se adaugă reţelele secundare şi de serviciu, care colectează apele uzate şi apele pluviale din cele 6 sectoare administrative ale oraşului Bucureşti şi le transportă în canalul casetat situat sub albia Dâmboviţei – colectorul general Caseta de ape uzate.

Lungimea reţelei de canalizare este de 3287,78 km, cea a colectoarelor nevizitabile de 618 km, existând şi 50.675 guri de scurgere.

Apa Nova Bucureşti, filiala Veolia Apa, este din noiembrie 2000, pentru o durată de 25 de ani, concesionarul serviciilor publice de alimentare cu apă şi canalizare din Bucureşti şi are ca principal obiect de activitate gestionarea resurselor de apă, tratarea şi distribuţia apei către consumatori, evacuarea apelor uzate şi a apelor meteorice de pe teritoriul municipiului Bucureşti.

„Tariful de apă și canalizare este acum 5,60 lei /metru cub, cu TVA inclus, iar de la 1 aprilie, după ce se va aplica schimbarea structurii tarifare, va fi de 5,67 de lei pe metru cub. Acest lucru apare din cauza creșterii TVA pe componenta de canalizare, care este de 19 procente. În ceea ce privește populația, creșterea în factură va fi sub 3%. Practic, tarifele se majorează ușor pentru a echilibra aceste costuri, dar vor exista mai mulți bani inclusiv pentru investițiile în rețeaua de canalizare”, a precizat Chiru.

În prezent, consumul de apă pentru agenții economici este de circa 20%, diferența este reprezentată de consumatorii casnici.

Citeşte şi Operatorii sistemelor de evacuare a apelor cer populaţiei să nu mai arunce gunoaie în canale