Tariful maxim pentru asigurările RCA se transformă în preţ unic. Care sunt avantajele pentru şoferi

Şoferii care aveau remușcări pentru că au cumpărat RCA de la firme cu probleme financiare, reclamate ca rău platnice, au acum ocazia să își spele păcatele. Statul român, prin fixarea unor tarife maxime pentru asigurarea obligatorie, le-a dat șansa să cumpere polița la același preț de la orice firmă autorizată să vândă RCA în România. Pentru prima dată după Revoluție, statul introduce, practic, prețul unic și transformă avantajul reputației de bun plătitor într-un posibil dezavantaj.

29 nov. 2016, 13:07
Tariful maxim pentru asigurările RCA se transformă în preţ unic. Care sunt avantajele pentru şoferi

Introducerea tarifului maxim pentru RCA a generat anomalii majore pe piața asigurărilor. În acest moment, pe segmentul asigurărilor auto de răspundere, care aduce aproximativ jumătate din totalul vânzărilor, aproape că nu mai există concurență. Pe zona persoanelor fizice cu vârsta între 31 și 40 ani, segment majoritar între șoferii de autoturisme, piața liberă a murit.

Concret, un șofer de 34 de ani care conduce un automobil Honda Civic echipat cu motor pe benzină de 1.799 de centimetri cubi plătește pentru o poliță RCA pe un an 784 de lei, indiferent dacă alege să meargă la Allianz Țiriac (firmă care nu are aproape nicio reclamație) sau la City Insurance (societate cu mii de reclamații care, dacă nu aduce 33 de milioane de euro la capitalul social, riscă să intre în faliment).

Calculul este realizat pentru un șofer încadrat la categoria B0, deci care nici nu beneficiază de reducere, dar nici nu este penalizat din cauza unui istoric prost de daună.

Această situație anormală a fost generată de stabilirea unui tarif maxim pentru categoria de vârstă 31-40 de ani și capacitatea cilindrică între 1.601 și 1.800 de cmc la exact 784 de lei. Practic, în acest moment, toate firmele de asigurare vând la nivelul maxim posibil.

Poliţele RCA pe şase luni sunt mai scumpe decât cele pe un an de zile

Numele mari, forțate să vândă pe anumite segmente. În alte zone, clienții sunt trimiși către asigurători cu mari probleme.

În acest context tocmai firmele care încearcă să selecteze cât mai atent clientela vor ajunge să vândă mai mult decât își doresc, pe anumite segmente, în timp ce societățile care trăiesc exclusiv din polița obligatorie vor prelua tot ce se poate prelua pe alte segmente. Se produce, deci, o polarizare forțată a pieței și, implicit a riscurilor asumate de către firmele de asigurare, informează profit.ro. 

CITEŞTE ŞI Reprezentanţii transportatorilor le sugerează asigurătorilor de RCA să părăsească România