Ţările central-europene îi cer UE să accelereze procesul de aderare a Serbiei şi Muntenegrului

Şapte ţări membre UE din Europa Centrală au lansat un apel pentru urgentarea procesului de aderare la Blocul comunitar a statelor din Balcanii de Vest, adăugând că un eşec în acest sens ar putea constitui o ameninţare la adresa securităţii în întreaga regiune, informează site-ul agenţiei MTI.

11 iul. 2017, 06:12
Ţările central-europene îi cer UE să accelereze procesul de aderare a Serbiei şi Muntenegrului

Miniştrii de Externe ai ţărilor Grupului Vişegrad (Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia) şi reprezentanţi ai Austriei, Croaţiei şi Slovenia au participat la o reuniune, care a avut loc la Budapesta, în cadrul căreia au discutat despre aderarea statelor din Balcanii de Vest la UE.

Integrarea acestei regiuni are un rol crucial în asigurarea păcii, stabilităţii şi securităţii Europei, a declarat Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, potrivit Mediafax.

Oficialul ungar a adăugat că UE ar trebui să accelereze negocierile de aderare cu Muntenegru şi Serbia, şi ar mai trebui să iniţieze negocierile cu restul statelor din Balcanii de Vest.

Citeşte şi Şeful diplomaţiei ungare îl acuză pe cancelarul austriac că încearcă să divizeze Grupul de la Vişegrad

 Albania şi Republica Macedonia au primit deja statutul de candidat la UE, însă până în acest moment nu au fost iniţiate discuţiile de aderare, în timp ce Bosnia şi Kosovo aşteaptă acordarea statutului de candidat.

Rusia, care se bazează pe legăturile istorice cu popoarele din această regiune, se opune aderării statelor balcanice la UE şi NATO.