Ţările din sudul Uniunii Europene sunt mai recitente privind întărirea frontierele Frontex

Italia, Spania şi Grecia sunt reticente la ideea de a face agenţia europeană pentru paza frontierelor Frontex o forţă capabilă să îşi desfăşoare efectivele la graniţele UE, a estimat miercuri cancelarul austriac Sebastian Kurz, care va susţine această propunere la summitul celor 28 de la Salzburg.

RomaniaTV.net
19 sept. 2018, 12:46
Ţările din sudul Uniunii Europene sunt mai recitente privind întărirea frontierele Frontex

„Unele ţări membre sunt încă un pic sceptice” în legătură cu ideea lărgirii mandatului agenţiei europene de protecţie a frontierelor, a recunoscut liderul austriac într-un interviu acordat cotidianului Standard, citat de France Presse. „Trebuie să le convingem”, a adăugat el, citând mai ales Italia, Spania şi Grecia.

Aceste ţări sunt rezervate deoarece ideea vizează „drepturile lor la suveranitate şi de asemenea preocupările privind o mai bună înregistrare a migranţilor”, potrivit lui lui Kurz, potrivit Agerpres.

Prin propunerea de a creşte la 10.000 efectivele gărzilor de frontieră europene până în 2020, Comisia Europeană are în vedere să permită Frontex să intervină la graniţele UE pentru un mai bun control al fluxurilor migratorii.

Dar, potrivit cancelarului austriac, autorităţile ţărilor din sudul Europei sunt reticente faţă de această idee în timp ce, din lipsă de mijloace sau voinţă, îi lasă pe migranţi să le părăsească teritoriul fără a-i înregistra.

Germania şi Franţa în special susţin reforma Frontex ce urmează a fi discutată la summitul informal al liderilor UE miercuri şi joi la Salzburg, în Austria, ţară ce deţine în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului UE.

Prim-ministrul ungar Viktor Orban şi-a exprimat de asemenea opoziţia puternică faţă de intervenţia gărzilor de frontieră europene în ţara sa, potrivit Agerpres.

Reprezentanţa UE în Ungaria a răspuns că „UE nu vrea să îşi asume apărarea frontierelor în locul statelor membre, ea doreşte să le ajute în protecţia graniţelor externe”.