TAXA AUTO. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene: Sistemul de rambursare contravine dreptului UE

TAXA AUTO: Sistemul de rambursare a taxei auto din 2008, prevăzut în OUG nr. 9/2013 care instituie timbrul de mediu, contravine dreptului UE, a hotărât miercuri Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

16 oct. 2014, 03:23
TAXA AUTO. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene: Sistemul de rambursare contravine dreptului UE

TAXA AUTO: Decizia CJUE a fost luată în contextul unei întrebări preliminare adresate curţii de Tribunalul Sibiu.

Această cerere a fost formulată în cadrul unui litigiu între Ilie Nicula, pe de o parte, şi Administraţia Finanţelor Publice a Municipiului Sibiu şi Administraţia Fondului pentru Mediu, pe de altă parte, cu privire la refuzul acestora din urmă de a admite cererea acestuia de restituire a taxei auto reglementate prin OUG nr. 50/2008, anulată ulterior întrucât era contrară dreptului UE, potrivit unei alte decizii a CJUE.

TIMBRU DE MEDIU 2015: Cât vor plăti şoferii TAXA AUTO de anul viitor

În cursul anului 2009, Ilie Nicula, resortisant român cu reşedinţa în România, a achiziţionat un autovehicul de ocazie care a fost înmatriculat pentru prima dată în Germania. Pentru înmatricularea acestui autovehicul în România, Nicula a plătit, în temeiul articolului 4 din OUG nr. 50/2008, suma de 5.153 de lei cu titlu de taxă pe poluare. 

TAXA AUTO 2014. Cine NU plăteşte timbrul de mediu. Cum poţi scăpa de apăsătoarea taxă

 

În 3 mai 2012, Tribunalul Sibiu a admis acţiunea introdusă de Nicula împotriva Administraţiei Fondului pentru Mediu, beneficiara taxei pe poluare, şi a dispus rambursarea taxei respective, pentru motivul că ea a fost instituită cu încălcarea articolului 110 din Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene (TFUE). Instanţa a respins însă acţiunea faţă de Administraţia Finanţelor Publice a Municipiului Sibiu, colectoarea taxei. În urma recursului formulat împotriva acestei sentinţe în faţa Curţii de Apel Alba Iulia, aceasta a casat, la 25 ianuarie 2013, această sentinţă şi a trimis cauza spre rejudecare primei instanţe, indicând, în vederea noii proceduri de judecată, că, în litigiile de acest tip, calitate procesuală pasivă în cadrul acţiunii în restituirea taxei percepute cu încălcarea dreptului Uniunii nu are numai beneficiarul taxei, ci şi colectorul acesteia, scrie mediafax.ro.

TAXA AUTO 2014. CALCULATOR TAXĂ 2014. Timbrul de mediu, ce înlocuiește vechea taxă de poluare, se plătește începând din 15 martie 2013, fiind reglementat de OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule. Conform prevederilor instituite la acea dată, timbrul de mediu este plătit o singura dată, în următoarele situații:

– când un autoturism este înmatriculat pentru prima dată în România;

– când un autoturism este reintrodus în parcul auto național, în cazul în care, la momentul scoaterii sale din parcul auto național, proprietarului i s-a restituit valoarea reziduală a timbrului;

– pentru mașinile rulate pentru care nu a fost achitată nicio taxă de poluare/înmatriculare, timbrul de mediu se va plăti cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate;

Citeşte şi TAXA AUTO 2014: De ce vând românii limuzine second hand în Germania şi Franţa

– pentru autoturismele rulate pentru care s-a dispus de către instante restituirea sau înmatricularea fără plata unei taxe de poluare/ de înmatriculare. Timbrul de mediu în aceasta situație va fi achitat tot cu ocazia ocazia transcrierii dreptului de proprietate.

OUG nr. 9/2013 este în vigoare deja de un an, însă normele de tehnica legislativă stipulează ca pentru a produce efecte pe termen nelimitat, ea trebuie adoptata prin lege de Parlamentul României. Lucru care s-a și întâmplat, întrucât parlamentarii au aprobat marți, prin vot final, legea de aprobare și modificare a acestei OUG. Mai mult decât atât, Legislativul a pregătit și forma pentru promulgare a acestui act normativ.

Legea adoptata marți de deputați nu doar aproba OUG nr. 9/2013, ci o și modifica, introducând doua noi categorii de autovehicule ce vor fi scutite de la plata timbrului de mediu.

Citeşte şi Tot ce trebuie să ştii la înmatricularea unei maşini second hand aduse din străinătate

Concret, potrivit prevederilor încă în vigoare, sunt exceptate de la plata timbrului de mediu autovehiculele:

– ce aparțin misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și membrilor acestora, precum și altor organizații și persoane străine cu statut diplomatic, care își desfășoară activitatea pe teritoriul României;

– special modificate în scopul conducerii de către persoanele cu handicap, precum și în scopul preluării și transportării persoanelor cu handicap grav sau accentuat;

– destinate a fi utilizate de forțele armate, forțele de securitate a statului, de politie, de jandarmerie, de politia de frontiera și de pompieri;

– destinate serviciilor de ambulanta și medicina, autovehiculelor speciale echipate corespunzător pentru acordarea ajutorului de urgență, precum și autovehiculelor speciale destinate serviciilor de descarcerare si de stingere a incendiilor;

Citeşte şi TAXA AUTO 2014: CALCULATOR TAXA AUTO 2014

– confiscate;

– dobândite prin moștenire;

– încadrate în categoria vehiculelor istorice;

– destinate competițiilor sportive;

– donate instituțiilor de învățământ, sănătate și cultura, ministerelor, altor organe ale administrației publice, structurilor patronale și sindicale reprezentative la nivel național, asociațiilor și fundațiilor de utilitate publică.

CALCULATOR TAXĂ 2014 AICI.