TAXA pentru GUNOI în 2018. Iată cât vei plăti în funcţie de Sectorul în care locuieşti

TAXA pentru GUNOI în 2018. Valoarea taxei de salubritate, numită și taxa de gunoi, a crescut în mai toate sectoarele din Capitală. Deși unii primari anunțau în campania electorală din 2016 că aceasta va fi gratuită, ei nu s-au ținut de cuvânt. În unele cazuri, taxa de gunoi a fost dublată.

04 ian. 2018, 11:45
TAXA pentru GUNOI în 2018. Iată cât vei plăti în funcţie de Sectorul în care locuieşti

Locuitorii Sectorului 1 beneficiză de gratuitate la ridicarea gunoiului menajer. Taxa pentru serviciul de salubritate este suportată de Consiliul Local Sector 1. Primarul sectorului 1, Dan Tudorache vrea să-i determine pe locuitori să învețe să separe gunoiul în tomberoane pentru gunoi umed și pentru cel uscat. În noiembrie 2017, edilul declara că „Nu vom mai ridica gunoiul dacă nu-l vor selecta”.

În sectorul 2, deși primarul Toader Mugur promitea în campania electorală taxa zero pentru salubritate, la finalul lunii noiembrie 2017 consilierii au aprobat o valoare recomandată de 14,86 de lei fără TVA, dar nu mai puțin de 12,84 lei fără TVA, potrivit libertatea.ro.

Primarul sectorului 3, Robert Negoiță le promitea și el locuitorilor că vor fi scutiți de la plata taxei de salubritate. Doar că din septembrie 2017, firma de salubritate Rosal a înștiințat persoanele fizice și asociațiile că tariful de prestație pentru evacuarea deșeurilor manajere este de 5,03/ persoană/ lună/ exclusiv TVA.

În sectorul 4 al Capitalei, consilierii locali au votat în ședința din 18 decembrie ca valoarea taxei de salubrizare să fie 12 lei/persoană/ lună față de 5,03 cât era până acum, inclusiv pentru minori. Pentru persoanele juridice, taxa va fi de 80 de lei/ lună. Noile tarife au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2018. 

Persoanele fizice sau juridice care achită integral taxa datorată pentru anul 2018 până pe 31 martie, inclusiv, vor beneficia următoarele bonificații:

  • 20% pentru persoanelor fizice
  • 40% pentru toți proprietarii/utilizatori persoane juridice, cum sunt: orice tipuri de societăți comerciale, cooperativele de orice tip, organizațiile de orice fel, instituțiile publice, unitățile și instituțiile de învățământ de stat, confesional sau particular, unitățile sanitare, asociațiile, fundațiile, federațiile, cultele religioase, etc.
  • 60% pentru toți proprietarii/utilizatorii persoane fizice care exercită orice tip de profesii liberale, și persoanele fizice autorizate să desfășoare activități economice, potrivit prevederilor legale privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, etc;

 

În sectorul 5 taxa este 7,11 lei şi este plătită de populație direct la operatorul de salubritate.

În sectorul 6, din 28 septembrie 2017 a intrat în vigoare Regulamentul de Organizare și Funcționare a Serviciului Public de Salubrizare Sector 6 al Municipiului București. Acesta stabilește modul de lucru dintre administrația locală, operatorul de salubrizare și beneficiari (cetățenii, asociațiile de proprietari, agenții economici), ținând cont de prevederile naționale și europene privind impactul activităților asupra mediului și prevenirea poluării.

Astfel, asociațiile de proprietari din sectorul 6 primesc gratuit saci prevăzuți cu cod de bare pentru colectarea deșeurilor. Sacii galbeni vor fi folosiți pentru colectarea deșeurilor reciclabile: hârtie și carton, sticle, plastice și metal. În sacii negri vor fi colectate deșeurile biodegradabile.

„Operatorul de salubrizare este obligat, prin regulament, să pună gratuit la dispoziția asociațiilor de proprietari și pubelele necesare colectării sacilor cu gunoi. Deșeurile vor fi ridicate conform unui program stabilit cu asociația, iar sacii colectați vor fi scanați și cântăriți pentru a putea fi valorificată cantitatea de deșeuri. Cu cât gradul de colectare separată a deșeurilor este mai mare, cu atât asociațiile vor avea un discount mai mare la factura pentru ridicarea deșeurilor menajere. Dacă asociațiile de proprietari vor depăși pragul de 65% deșeuri colectate corespunzător, astfel încât să poată fi reciclate, cetățenii vor beneficia de taxă zero la factura de gunoi”, ne-au declarat repezentanți ai Primăriei Sectorului 6.

Din acest an, România riscă amenzi de 200.000 de euro pe zi din cauză că nu a reușit să gestioneze problema gunoaielor.

Citeşte şi COZI la taxe şi impozite. Românii au luat cu asalt Administraţiile Financiare VIDEO