TAXĂ pentru maşinile înmatriculate în alte oraşe şi care vor tranzita Bucureştiul. Autoturismele sub EURO 3 nu mai au voie în centru

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, anunţă noi măsuri pentru reducerea poluării în Bucureşti. În acest sens, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a propus Consiliului General un proiect de lege prin care se va impune o vinietă specială pentru intrarea în București a mașinilor înmatriculate în alte județe, altele decât Bucureşti şi Ilfov. De asemenea, mașinile cu norma de poluare non euro, Euro 1 și Euro 2, indiferent unde sunt înmatriculate, nu vor mai avea voie în centrul Capitalei. Maşinile Euro 3 vor putea să circule în centrul Capitalei doar dacă achită o taxă. Proiectul ar urma să fie supus votului Consiliului General al Capitalei în luna septembrie, iar dacă va fi adoptată, măsura va intra în vigoare din ianuarie 2020.

14 aug. 2019, 06:54
TAXĂ pentru maşinile înmatriculate în alte oraşe şi care vor tranzita Bucureştiul. Autoturismele sub EURO 3 nu mai au voie în centru

Primarul Gabriela Firea vrea să introducă o vinietă pentru mașinile care nu sunt înmatriculate în București și Ilfov și care doresc să circule în Capitală. De asemenea, toate autovehiculele sub Euro 3, indiferent unde sunt înmatriculate, nu vor mai putea să circule în centrul Capitalei decât dacă achită o taxă.

Potrivit proiectului Primăriei Capitalei, pentru autoturismele înmatriculate în alte orașe sau state care tranzitează Capitala, se va achiziționa vinieta electronică Oxigen-B (București) de acces care va costă 10 lei, iar pentru un an 1.900 lei. Exceptie fac doar masinile din judetul Ilfov unde in cea mai mare parte locuiesc tot bucuresteni si reprezinta zona metropolitana a capitalei.

Dacă autoturismele înmatriculate în alte orașe sau țări sunt și cu grad ridicat de poluare, adică Non euro, Euro 1, Euro 2 vor fi complet interzise în Centrul Capitalei

Pentru autovehicule înmatriculate în Municipiul București și județul Ilfov, cu norma de poluare Euro 3, accesul în zona centrală este permis numai în urma achiziționării unei viniete electronice de tip Oxigen-C (Centru), în valoare de 75 de lei/luna, respectiv 900 lei pe an.

A două măsură se referă la autoturismele înmatriculate în București și Ilfov, cu grad mare de poluare: Non Euro, Euro 1, Euro 2, care, că și cele înmatriculate în alte orașe sau state, vor fi interzise în Zona Centrală a capitalei care, de altfel, suferă cel mai mult din cauza poluării intense.

Cele cu norma de poluare Euro 3, 4, 5 si 6, hibride sau electrice au acces pe toate drumurile din București.

Zona Centrală a Capitalei vizată de vinietă pentru Calitatea Aerului (ZACA): P-ta Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – şos. Ștefan cel Mare – str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian – /bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Șincai – str. Lânăriei – Calea Şerban Vodă – bd. Mărășești – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – str. Izvor – str. B.P. Haşdeu – str. Vasile Pârvan – str. Berzei – str. Buzești – P-ta Victoriei, inclusiv limitele acestuia.

Restricțiile ar urma să se aplice începând cu 1 ianuarie 2020 zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 07:00-22:00, cu excepția sărbătorilor legale.

Vinietea va fi elecronică şi se va achiziţiona prin intermediul unei aplicaţii, prin SMS şi de la benzinărie. Acest sistem de monitorizare în ambele zone va cupinde peste 194 de camere. Zona Centrală va avea 58 de camere în 28 de intersecţii, iar zona B va avea 49 de intersecţii cu 136 de camere.

Amenzile pentru circulaţia autovehiculelor în zonele restricţionate, fără achiziţionarea vinietei vor fi de la 1.500 la 2.000 lei.

VEZI AICI Proiect de hotărâre privind masuri concrete de imbunatatire a calitatii aerului in municipiul București

Sunt exceptate de la plata vinietelor cateva categorii de autovehicule care apartin serviciilor publice comunitare, pentru situatii de urgenta, ambulanta, SMURD, pompieri, autoturismele special adaptate persoanelor cu dizabilitati, plus altele prevazute de legislatia de specialitate.

„Capitala Romaniei se afla intr-o situatie dificila din punct de vedere al poluarii, cu valori de nouă ori mai mari decât limitele admise. Din cauza ca in ultimii 30 de ani nu s-a luat nicio masura viabila pentru limitarea poluarii, Bucurestiul a ajuns pe un nedorit loc 6 in topul celor mai poluate orase din Europa, iar Romania se afla, incepand cu anul 2011, in procedura de infrigement. Daca vrem ca viitorul orasului si al locuitorilor sai sa nu fie afectat permanent de aceasta amenintare la sanatatea tuturor, trebuie sa actionam! Bucureștiul are nevoie acum de o masura care poate parea drastica, insa viitorul apropiat va arata ca este singura decizie pe care o putem lua. Pentru ca traficul rutier intens este printre principalele motive care determina valori record de poluare – in ultimii zece ani numarul maşinilor care circula prin Bucuresti s-a dublat -, propun un proiect de hotarare dupa modelul altor capitale europene, care instituie vinieta electronica pentru circulatia rutiera din Bucuresti pentru autoturismele inmatriculate in alte orase sau state, dar si pentru autoturismele poluante din Bucuresti sau Ilfov, care tranziteaza zona centrala a Capitalei. Acest proiect se va afla in dezbatere publica 45 de zile”, a anunţat primarul Gabriela Firea.